România: Importurile de electricitate din Ucraina au crescut de 2,5 ori

energie-retele-inalta-tensiune

Importurile de electricitate au crescut de 2,5 ori din Ucraina, dar de peste trei ori din Ungaria, anul trecut faţă de 2018, potrivit fluxurilor transfrontaliere raportate de Transelectrica (TEL), operatorul Sistemului Energetic Naţional (SEN).

Creșterea importurilor este o măsură a pierderii de competitivitate a capacităților de producție autohtone, cu atât mai mult cu cât  importurile au crescut vertiginos din ţări care nu sunt supuse rigorilor UE de reducere a poluării, precum Ucraina şi Serbia, care folosesc mai ales electrocentralele pe cărbune. Importurile din Serbia au crescut de peste 2,4 ori.

Peste 46 % din importurile româneşti de energie electrică au provenit din state non-UE, în 2019 (2,56 TWh dintr-un total de 5,52 TWh), faţă de puţin peste 36% în 2018.

Deficitul balanței fluxurilor fizice de electricitate în relația cu Ucraina a devenit mai mult decât dublu (-98% față de – 44% în 2018). În cazul Ungariei, balanța fluxurilor  fizice a devenit negativă anul trecut, cu importuri mai mari cu 88% decât exporturile, în vreme ce în 2018 exporturile erau mai mari cu 77%.

Добавить комментарий