Sărbătoare retro pentru radiojurnaliști

7 05 2020 LC site RADIO

Acum trăim alte timpuri și după alte calendare, cu excepția celui bisericesc, care rămâne neschimbat. O bună parte din sărbătorile profesionale continuă să fie marcate la aceeași dată ca și în perioada sovietică, dar sunt și excepții. La 7 mai era sărbătorită Ziua Radioului, dată care ținea de invenția radioului de către savantul rus A. Popov. Odată cu obținerea independenței de către Ucraina, schimbările în calendar s-au referit și la sărbătoarea profesională a radiojurnaliștilor. Ea figurează în calendar pe data de 16 noiembrie, în ziua când în eter a răsunat prima emisiune radiofonică în Ucraina.

În decursul unui secol radioul, în plan tehnic, al operativității transmiterii și al ariei de răspândire a informației, a făcut un pas gigantic. Acum rar cine-și amintește de radioul prin fir. Dar majoritatea radiojurnaliștilor veterani o perioadă îndelungată și-au marcat sărbătoarea profesională la 7 mai. În cazul dat ar trebui să-i amintim pe Ilie Tudor Zegrea, Aurica Țâbuleac, care cu demnitate și dragoste față de cuvântul matern, cu stimă față de ascultătorii din satele românești ale regiunii își începeau emisiunile la microfon cu indicativele „Aici Cernăuți, Postul de radio Bucovina…”. Același lucru se poate spune și despre colaboratorii Televiziunii regionale românești, acum veterani: Ion Fede, Vladimir Cebotar, Vasile Grigoraș.

Printre acei care au reușit să marcheze Ziua radioului la 7 mai se numără și Leonid Parpauț, care după activitatea la radio a trecut la televiziune, preluând ștafeta emisiunilor în direct și interactive, bucurându-se de mare popularitate în rândurile telespectatorilor români din ținutul nostru. Redacțiile românești de la Televiziunea și radiodifuziunea regională „Bucovina” au întinerit. Noua generație de jurnaliști: Romeo Crăciun, Valentina Cârciu, Cristina Andrițchi, Tatiana Panțir, Mariana Struț, deși practică un alt format al emisiunilor, lucrează cu  același discernământ, ca și predecesorii lor, care au scris pagini frumoase și bogate ale radioului și televiziunii românești din regiune.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.luberti.com

 

Добавить комментарий