Scandaluri de proporții în jurul demiterii primarului din Cernăuți

Screenshot_1

În timp ce caută dreptatea în instanță și susținere media, primarul de Cernăuți, Oleksii Kaspruk, demis de consilierii locali rivali, se confruntă cu oponenți fidelizați în mod sistematic de secretarul Vasyl Prodan. Soția acestuia, deputat al poporului, răspunde de Adunarea Orașelor Ucrainene, motiv pentru care primarii din alte orașe nu-i sar în ajutor. Biroul închis al lui Kaspruk din Primărie a fost spart în plină zi, iar suspect este un consilier local.

Prima înfățișare în instanță în cazul litigiului demiterii lui Oleksii Kaspruk din funcția de primar al orașului Cernăuți va avea loc la 14 septembrie, la ora 10:00, la sediul Tribunalului Administrativ regional Cernăuți. Acest lucru a fost anunțat pe pagina Facebook de către o activistă publică, Maria Filippchuk, scrie molbuk.ua, sursă conform căreia avocatul Maria Poliak va fi în ședința de judecată ca apărător al lui Oleksii Kaspruk. Şedința de judecată va fi condusă de judecătorul Oleg Bodnaruyuk. În data de 14 august, Kaspruk a intentat un proces în instanță, declarând demiterea sa ca fiind ilegală.

Tensiunile au escaladat la Cernăuți pe data de 26 iulie, când 29 de deputați din Consiliul Local Cernăuți au votat un proiect întocmit cu câteva luni în urmă de secretarul Vasyl Prodan pentru încetarea mandatului primarului Oleksii Kaspruk, înainte de termen. De la acea dată, autoritatea primarului din Cernăuți a fost preluată de Vasyl Prodan. A urmat o perioadă de tatonări, proteste etc, Oleksii Kaspruk amenințând cu judecata și, întrucât nimic nu s-a schimbat, s-a ținut de cuvânt și a deschis procesul promis cernăuțenilor împotriva deciziei de a-l scoate din funcție.

Cine a votat pentru demiterea lui Kaspruk este pus șef la compania de troleibuze

Între timp, opozanții lui Kaspruk nu doar că-i pun piedici cum ar fi cea de la Asociația Orașelor Ucrainene, ci fac tot mai multe „daruri” celor care i-au ajutat să-l demită pe primar. Astfel, la peste o săptămână de la interviul pentru agenția de știri Ukrinform în care Kaspruk arăta dezinteresul celor de la Asociația Orașelor Ucrainene, mai exact pe data de 16 august, la Cernăuți, Iurii Burega – deputat în Consiliul Orășenesc din partea partidului „Batkivșcina”, a anunțat intențiile sale de a conduce întreprinderea comunală „Cernăuți troleibuze de management”. Deputatul nu consideră că, în cazul numirii sale ca șef al companiei cernăuțene de transport public de călători (ChTU), va fi o plată pentru votul său pentru încetarea anticipată a atribuțiilor primarului Oleksii Kaspruk.

Între timp, Vasyl Prodan a declarat reporterilor Agenției de știri ACC, a trimis o solicitare Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor din Ucraina de a numi pe deputatul Iuri Burega șef al departamentului de troleibuze Cernăuți. „Dacă acesta este de acord, poate voi semna un ordin de numire a lui Iurii Burega în funcția de șef al ChTU”, a declarat Vasyl Prodan. După mulți ani de conducere a administrației de troleibuze din Cernăuți, fostul director Ivan Ivanichek s-a pensionat, funcția de director fiind vacantă, iar atribuțiile de conducere la ChTU fiind executate de inginerul șef al întreprinderii, Mikhail Oleksyuk.

Un cernăuțean a intrat în cabinetul închis al primarului demis forțând fereastra de la etajul 1 al Primăriei Cernăuți. Suspect este un deputat

Un incident atipic a avut loc sâmbătă, 18 august. Potrivit mai multor publicații electronice cum ar fi buknews.com.ua și molbuk.ua, un necunoscut a deschis fereastra și a pătruns în cabinetul primarului. Acest lucru a fost semnalat de Oleksii Kaspruk pe pagina lui de Facebook. Pe pagina de internet a molbuk.ua a fost postat un filmuleț din care rezultă că un bărbat s-a urcat la etajul întâi al clădirii Primăriei Cernăuți cu ajutorul unor prieteni de-ai săi care veniseră cu o autoutilitară prevăzută cu o scară și nacelă. În plină zi, bărbatul a venit și a forțat fereastra de la cabinetul primarului demis, după care a intrat pe fereastră ca hoții. Întâmplarea s-a petrecut între orele 13:06 – 13:18. Utilitara cu scară și nacelă a plecat fără să-l mai ia înapoi pe cel care intrase pe geam, cel mai probabil acesta putând pleca din biroul primarului demis al Cernăuțiului fie forțând ușa, fie (aspect mai puțin plauzibil, totuși) dacă vreun funcționar prezent sâmbătă la amiază în Primărie și care să aibă acces la chei i-a fi deschis ușa. „S-a spus că necunoscutul era doctorul în științe economice, deputatul Rostyslav Bilyk, care a acționat sub îndrumarea directă a lui Prodan, a scris el (Oleksiy Kaspruk pe pagina lui Facebook – n.red.)”, mai notează molbuk.ua., care mai adaugă, printre altele, că în ultima perioadă cazuri de efracție prin forțarea ferestrelor au devenit mai frecvente, iar acum este un posibil caz al unui deputat care „și-a însușit deja aceste competențe”.
Comentând videoclipul, deputatul Makym Burbak, a sugerat că noii proprietari ai Primăriei „probabil că au fost instruiți cu privire la evacuarea unei noi „neînțelegeri” din biroul primarului din Cernăuți după restabilirea legitimității în zidurile Primăriei, deoarece ar putea fi aplicată o procedură de deprotejare!”.

Lasă un răspuns