Şeful diplomaţiei franceze s-a deplasat la Cernobîl, în marja vizitei sale în Ucraina

D7_B0nMXkAARJc2

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian s-a deplasat la locul celui mai grav accident nuclear din istorie, Cernobîl, în marja unei vizite de mai multe zile în Ucraina.

„Ideea era de a veni personal la faţa locului pentru a constata finalizarea lucrărilor” la sarcofagul în formă de arc construit deasupra reactorului avariat, a declarat ambasadoarea Franţei în Ucraina, Isabelle Dumont.

Sarcofagul, finanţat de comunitatea internaţională şi care ar trebui să asigure securitatea sit-ului pentru următorii 100 de ani, a fost conceput şi realizat de Novarka, co-întreprindere a grupurilor franceze Bouygues şi Vinci.

Le Drian s-a deplasat de asemenea în oraşul-fantomă Pripiat, de lângă centrala nucleară, pentru a constata „rămăşiţele” dezastrului din 1986 şi a evoca proiectul de dezvoltare a centralelor solare la Cernobîl, dintre care prima a fost construită în 2018.

Reactorul numărul 4 din Cernobîl a explodat la 26 aprilie 1986, contaminând, potrivit unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După această catastrofă, autorităţile sovietice au evacuat sute de mii de persoane şi un vast teritoriu, de peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonat. Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după această tragedie, însă ultimul a fost închis în anul 2000, marcând sfârşitul oricărei activităţi industriale la Cernobîl.

În timpul vizitei sale, Le Drian a discutat cu noul preşedintele Volodimir Zelenski, calificând întrevederea drept „foarte, foarte pozitivă”.

Добавить комментарий