Semnele noului an – 2018 – pentru cetățenii ucraineni

shutterstock_495249823

În Ucraina anul nou – 2018 – a adus bucuria majorării salariului minim cu 523 grivne şi de la 1 ianuarie el trebuie să fie de 3.723 grivne. Se ştie că în timpul adoptării Bugetului de stat deputaţii au promis că, dacă rezultatele înregistrate în primul trimestru vor fi îmbucurătoare, salariul minim va putea fi majorat până la nivelul de 4.200 grivne. Iar Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei s-a grăbit să anunţe că din ianuarie va fi majorat cu 25 la sută salariul învăţătorilor.

Parlamentul, cu câteva luni înainte de Anul Nou, a adoptat reforma pensiilor, iar o parte din principiile ei intră în vigoare la 1 ianuarie 2018. În primul rând, aceasta se referă la mărirea stagiului de cotizare pentru obţinerea pensiei pentru limita de vârstă de la 15 până la 25 de ani. Potrivit reformatorilor pensiilor, în fiecare an stagiul de cotizare minim se măreşte cu un an, astfel ca în 2028 el să fie de 35 de ani pentru bărbaţi şi 30 de ani pentru femei.  În schimb, vârsta de ieşire la pensie rămâne aceiaşi de 60 de ani. Dacă stagiul de cotizare va fi mai mic de 25, dar mai mare de 15 ani, la pensie se va putea ieşi la vârsta de 63 de ani.

La 1 ianuarie 2018 a intrat în vigoare noul regim al vitezei de circulaţie prin localităţile Ucrainei. De la 60 kilometri/oră s-a trecut la 50 kilometri/oră. Se face aceasta cu scopul prevenirii accidentelor rutiere. Organele puterii locale au dreptul să ia decizii privind mărirea vitezei de circulaţie pe unele segmente ale drumurilor.

Şi o noutate tristă pentru fumători. De la 1 ianuarie sunt majorate accizele la produsele din tutun cu 30 la sută. În comerţul cu amănuntul un pachet de ţigări se va scumpi cu 2-7 grivne. În continuare, în fiecare an accizele vor fi majorate cu 20 la sută până nu vor atinge nivelul european de 90 euro pentru o mie de ţigări. În prezent în Ucraina el este de 20 euro pentru o mie de ţigări. Deci, va trece mult timp până la atingerea „nivelului european” şi înlăturarea argumentului principal pentru contrabanda cu ţigări.

Lasă un răspuns