Sfaturi pentru o toamnă sănătoasă: Ce alimente să consumi pentru întărirea imunității

14560235_1776239652650424_672113251456659099_o-1200x900

Toamna și-a intrat deja în drepturi, iar mulți dintre noi ne-am confruntat deja și cu prima răceală. Pentru a ne crește imunitatea și pentru a ne feri de viruși trebuie să mâncăm cât sănătos. Iar alimentele bogate în vitaminte ne sunt la îndemână în anotimpul recoltei.

Abundenţa de fructe şi legume din această perioadă nu este întâmplătoare şi trebuie profitat la maxim de ea, pentru că organismul are nevoie să intre în iarnă în cea mai bună formă. E momentul ideal pentru mâncărurile şi salatele de legume, pentru o cură de struguri sau de produse probiotice care să restabilească echilibrul intestinal, scrie csid.ro.

Lista de cumpărături pentru o toamnă sănătoasă şi delicioasă

Legumele din familia crucifere – varza, conopida, broccoli şi guliile sunt bogate în vitamina C, acid folic, betacaroten, potasiu , fibre şi au un conţinut caloric scăzut,  fiind ideale atât pentru cei care au probleme cu silueta, cât şi în prevenirea diferitelor forme de cancer. Conţin fitocomponenţi sulfuraţi, bioflavonoide, indoli şi monotreptene care inhibă creşterea tumorilor şi protejează celulele împotriva acţiunii nefaste a radicalilor liberi.

Dovleacul – nu este doar un simbol de Halloween, ci şi o sursă bogată de betacaroten, fier, zinc, potasiu şi fibre cu efect antioxidant, anticancerigen şi de scădere a tensiunii arteriale. Copt la cuptor poate fi folosit pe post de desert, pentru că satisface nevoia de dulce. Dovleacul ameliorează dispoziţia, datorită conţinutului de vitamine din grupul B, potasiu şi glucide cu absorbţie lentă. Nu arunca nici seminţele dovleacului! Sunt o sursă preţioasă de acizi graşi nesaturaţi omega-6 şi fibre (dacă sunt mâncate cu tot cu coajă).

Strugurii – sunt folosiţi din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile lor regeneratoare şi detoxifiante, conţinutul bogat de săruri minerale şi fitonutrienţi, contribuind la scăderea riscului de cancer, boli cardiovasculare, afecţiuni urinare şi inflamatorii (artrite, reumatism). Strugurii sunt o sursă naturală de potasiu, calciu, magneziu, bioflavonoide şi antioxidanţi cu efect benefic asupra funcţionării sistemului nervos, imunitar, circulator, digestiv şi urinar.

Prunele – sunt bogate în fitonutrienţi, potasiu, magneziu, calciu, fier, iar conţinutul crescut de fibre (celuloză şi pectină) le conferă proprietăţi laxative. O parte din zahărul din prune este reprezentat de sorbitol, care stimulează suplimentar tranzitul intestinal şi transformă aceste fructe într-un remediu natural împotriva constipaţiei.

Perele – au un indice glicemic mic şi, deşi sunt dulci, zahărul pe care îl conţin se absoarbe treptat în sânge. Sunt digerate lent, au un aport crescut de fibre solubile şi insolubile, satisfac eficient nevoia de dulciuri şi previn apariţia poftelor alimentare şi a senzaţiei de foame.

Gutuia – este un fruct puţin caloric cu proprietăţi gelifiante datorită conţinutului mare de pectină, o fibra solubilă. Consumată pe post de gustare oferă senzaţia de saţietate pentru mult timp, împiedicând şi pofta de dulciuri.

Merele – sunt, prin excelenţă, fructele sănătăţii, au puţine calorii şi sunt bogate în fibre solubile, potasiu şi flavonoide antioxidante. Fracţia glucidică de sorbitol şi prezenţa potasiului le conferă proprietăţi diuretice, în timp ce pectinele şi celuloza din coaja merelor reglează cu delicateţe tranzitul intestinal.

Nucile – deşi sunt hipercalorice, reprezintă o sursă preţioasă de acizi graşi mono- şi poli-nesaturaţi benefici pentru sănătate, vitamine din grupul B, vitamina E, minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, zinc, cupru, seleniu), proteine vegetale şi fibre. De asemenea, pe lângă efectul de scădere al colesterolului din sânge exercitat de acizii graşi nesaturaţi, vitamina E, minerale şi fibre, în nuci există fitosteroli şi compuşi fenolici care sunt la fel de eficienţi precum medicamentele anti-colesterol în normalizarea profilului lipidic al sângelui.

Pe lângă fructe și legume, nutriționiștii mai recomandă carne slabă, cum ar fi cea de curcan, ouă și brânzeturi de calitate, achiziționate din surse sigure.

Добавить комментарий