Sindicatele și comunitatea: când interesele coincid

Screenshot_1

Recent primarul comunității teritoriale unite Mămăliga, raionul Noua Suliță, Arcadie Șova, și președintele Consiliului Regional al Sindicatelor, Volodymyr Șkvarkovski, au semnat un acord de colaborare în vederea realizării politicii sociale și economice de stat, reglementării relațiilor de muncă, sociale și economice.

Primarul Arcadie ȘOVA a explicat:

– Inițiativa vine de la Consiliul regional al Sindicatelor. Mămăliga nu este prima comunitate teritorială cu care a fost încheiat un asemenea acord. Mai toate cele 18 comunități teritoriale unite din regiune dispun deja de asemenea documente și acționează conform lor. Consider că în comunitate trebuie să se simtă cuvântul sindicatelor. Reiese că pedagogii de la școlile noastre țin de sindicatul lucrătorilor din învățământ, cei de la instituțiile de cultură – de sindicatul lucrătorilor culturii. Lucrătorii primăriei noastre nu fac parte din nici un sindicat. Deci, trebuie să existe ceva ca să ne unească.

Președintele Consiliului regional al Sindicatelor, Volodymyr ȘKVARKOVSKI, vede în conlucrarea cu comunitățile teritoriale unite noi perspective:

– În primul rând, aș vrea să menționez faptul că noilor comunități teritoriale unite li s-a delegat funcția gestionării organizațiilor din sfera bugetară, funcție pe care anterior nu au avut-o. Este vorba de organizațiile lucrătorilor din învățământ, cultură, ocrotirea sănătății, gospodăria comunală etc. Aceasta ne-a și determinat să propunem asemenea acorduri. În al doilea rând, urmează să fie create condiții favorabile pentru rezolvarea problemelor relațiilor de muncă. Când neam deplasat în comunitățile teritoriale unite, ne-am confruntat și cu o altă chestiune. Unii primari considerau că, odată ce există comunitatea teritorială unită, trebuie să existe și organizația ei sindicală. Le-am explicat clar că în întreaga lume, inclusiv în Ucraina, sindicatele sunt create după principiul de ramură. Acest principiu trebuie respectat și în comunitățile teritoriale. Am ajuns la înțelegerea ca în comunitate să fie organizații sindicale primare (cu un număr mai redus de membri), dar după principiul de ramură, fiindcă fiecare ramură are particularitățile ei.

Nu mai puțin importantă este soluționarea problemelor social-economice. În această privință ni sau pus întrebări directe: ce ajutor poate acorda comunității Consiliul regional al Sindicatelor? Sindicatele nu pot obține bani de la Cabinetul de Miniștri pentru comunitate. Dar aceasta nici nu intră în funcțiile lor. Putem acorda ajutor metodic în timpul încheierii acordurilor colective (căci legislația Ucrainei se schimbă foarte repede), stabilirii plăților suplimentare prevăzute de acordurile colective. Din acest punct de vedere putem vorbi deja despre anumite rezultate. Legea prevede că patronul trebuie să transfere organizației sindicale 0,3 la sută din fondul de salarii pentru activitatea culturală, sportivă și de întremare a sănătății. Dacă în 2016 numai două comunități teritoriale din regiunea Cernăuți – Hliboca și Rukșin – au alocat în aceste scopuri 40 mii grivne pentru întremarea sănătății a 1.422 de copii și respectiv 56 mii grivne pentru 736 de copii, în anul curent comunitatea Hliboca aproape că a dublat această sumă – 80 de mii, comunitatea Mămăliga – 200 mii de grivne și comunitatea Rukșin – 90 mii grivne. Iar unele comunități, care anul trecut n-au alocat pentru întremarea sănătății copiilor nici o copeică, în 2017 au prevăzut la capitolul dat cel puțin 50 mii de grivne. În concluzie, acordurile noastre sunt susținute în teritoriu.

În crearea noilor locuri de muncă și constă una din sarcinile principale ale sindicatelor. Or, misiunea sindicatelor este și va rămânea încă pentru mult timp vinderea cât mai scumpă a brațelor de muncă. Adică majorarea nivelului salariilor. În această privință Federația sindicatelor din Ucraina conlucrează cu Cabinetul de Miniștri și din inițiativa sindicatelor a și fost înaintat un proiect de lege. Am convenit cu primarii comunităților, cu care am încheiat aceste acorduri de colaborare, ca după aceasta, toți împreună să găsim soluția pentru cele mai acute probleme, despre care am discutat în timpul încheierii acordurilor de colaborare. De asemenea, și problemele productivității muncii, căci anume de ele și depinde majorarea salariilor. Iar aceasta, de asemenea, este una din sarcinile principale ale sindicatelor. În regiunea Cernăuți salariul mediu este cu mult mai mic decât indicele pe țară, aproape cu 1.700 grivne. Este o diferență mare, de aceea și căutăm împreună cu patronii și cu alte structuri de stat să creăm cât mai multe locuri de muncă, a conchis președintele Consiliului regional al Sindicatelor din Cernăuți, Volodymyr Șkvarkovski.

Добавить комментарий