Sondaj Gallup: Germania, cea mai respectată putere globală

Official visit of Angela MERKEL, German Chancellor for the Presentation of the programme of activities of the German Presidency - Statement

Germania și-a păstrat și chiar și-a îmbunătățit imaginea ca putere globală preferată în anul 2019, arată un sondaj anual Gallup, în care SUA, China și Rusia concurează pentru un loc secund, la mare distanță de Germania, în ce privește poziția de lider la nivel global.

Germania și-a menținut poziția de țară cu cea mai mare cotă din lume pentru al treilea an consecutiv în 2019, în timp ce ratingurile de aprobare ale SUA au rămas cu mult sub cele obținute în timpul ultimei administrații, potrivit unui sondaj privind leadership-ul global realizat de Gallup, notează Deutsche Welle.

Cu un nivel de aprobare de 44%, Germania a depășit SUA cu 11%.

Deutsche Welle subliniază că sondajul a fost efectuat înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirusul, iar evaluările care privesc SUA ar putea scădea și mai mult, având în vedere eșecul Washingonului de a gestiona focarele de epidemie.

În timpul administrației anterioare a președintelui Barack Obama, din 2009 până în 2017, SUA au deținut statutul de țară cea mai respectată din lume, cu excepția anului 2011, când a fost depășită de Germania.

China și Rusia se situează în clasament sub Statele Unite, cu 32%, respectiv 30%.

În pofida faptului că acest sondaj a fost efectuat înaintea declanșării crizei COVID-19, Germania este apreciată pentru modul cum a gestionat pandemia de coronavirus, cât și pentru implicarea sa în menținerea unei solidarități și unități europene în fața provocărilor pandemiei.

De asemenea, Germania a preluat la 1 iulie 2020 președinția semestrială a Consiliului UE, pentru ultima dată cu Angela Merkel la conducere, și și-a asumat ca obiectiv ajungerea la un acord pentru depășirea efectelor economico-financiare ale crizei provocate de coronavirus. De altfel, în timpul unui summit maraton care a durat patru zile și patru nopți în perioada 17-21 iulie, țările membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind un pachet financiar de 1.824 de miliarde de euro, alcătuit dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro și dintr-un buget multianual de 1.074 de miliarde de euro.

Mai mult, Germania are ca obiectiv consolidarea unei responsabilități globale mai mare a Europei în fața unei competiții strategice tot mai impunătoare între SUA și China, în timp ce Rusia continuă să submineze democrațiile occidentale prin intermediul mijloacelor informaționale.

Добавить комментарий