Spectacol popular nemaipomenit – Malanca de la Horbova (FOTO)

1 01 2020 LC site H 5

Malanca este cea mai veselă sărbătoare din ciclul calendaristic de iarnă. În unele localități din regiune Malanca a devenit un fel de simbol al acestora. Cine n-a auzit de vestitele malănci de la Horbova, Crasna și Vașcăuți?! Primii își demonstrează fantezia, măiestria și simțul fin al umorului locuitorii satului Horbova, raionul Herța, unde sărbătorile sunt marcate pe stil nou.

În după amiaza primei zile din noul an, la Horbova a început parada Malăncii.

–Sătenii noștri sunt ingenioși și se pregătesc foarte serios de Malancă, remarcă starostele de Horbova, Dan Crâșmaru. Pentru un sat cu meșteri iscusiți, după cum este al nostru, e de cinste să organizeze o sărbătoare de neuitat a Malăncii. De data aceasta un stimul pentru horboveni servește faptul că peste două săptămâni la Cernăuți va avea loc Festivalul regional al malăncilor. Iar după cum știți, horbovenii participă la el cu mare interes și chiar obțin locuri premiante.

Cele mai reușite și originale personaje ale Malăncii, meșterite de gospodarii din Horbova,  se păstrează în sat. Este o stimă față de creativitatea meșterilor locali. Crede, că și personajul Șobolanului, simbolul anului 2020, va completa această „galerie”.

Și de data aceasta Malanca de la Horbova a adunat mulți admiratori din localitățile vecine și din centrul regional.

(V.K.)

Fotografii de Stepan Karaciko  

1 01 2020 LC site H 1 1 01 2020 LC site 2 1 01 2020 LC site 4

 

Добавить комментарий