Summit la Berlin privind criza din Ucraina

putin-se-intalneste-la-berlin-cu-merkel--hollande-si-porosenko-pentru-a-discuta-razboiul-din-ucraina-1476869653

Liderii Rusiei, Germaniei, Franţei şi Ucrainei se întâlnesc miercuri, la Berlin, pentru a discuta despre implementarea acordurilor de la Minsk menite să aplaneze conflictul din estul Ucrainei.

Totuşi, optimismul referitor la întâlnirea în aşa-numitul format „Normandia“, la care vor participa Vladimir Putin, Angela Merkel, François Hollande şi Petro Poroşenko, este moderat.

Cancelarul federal german, Angela Merkel, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că „nu trebuie aşteptate minuni” de la această întâlnire, notează Reuters.

Nici preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, nu s-a arătat prea încrezător cu privire la rezultatele la care ar putea conduce întâlnirea de miercuri pe tema conflictului în care, în ultimii doi ani, peste 9.600 de persoane şi-au pierdut viaţa.

„Dacă sunt foarte optimist? Da. Sunt foarte optimist cu privire la viitorul Ucrainei, dar, din nefericire, nu atât de mult privind întâlnirea de mâine, dar m-aş bucura foarte mult să fiu suprins”, a afirmat Poroşenko.

Pe de altă parte, după întâlnirea cu preşedintele Ucrainei, cancelarul german va avea o întâlnire cu preşedintele francez, François Hollande, şi cu şeful Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, legată de Siria, care se confruntă cu o situaţie umanitară dezastruoasă.

„Având în vedere această situaţie, eu cred că nicio opţiune – inclusiv cea a sancţiunilor – nu poate fi luată de pe masă”, a spus Merkel. „Dar prioritatea trebuie să fie (…) alinarea durerii oamenilor. Aceasta va fi o problemă mâine. Şi din nou, nici aici nu trebuie aşteptate minuni”, a adăugat ea.

Lasă un răspuns