Sute de reenactori din România, Bulgaria, Cehia, Italia, Spania şi Ucraina s-au reunit la Alba Iulia

dacii-si-romanii

Peste 300 de reenactori din România, Bulgaria, Cehia, Italia, Spania și Ucraina s-au reunit zilele trecute la Alba Iulia la Festivalul Roman Apulum.

Cea mai mare manifestare de reenactment antic din România, un brand pentru Alba Iulia cu toate că este doar la cea de-a VI-a ediţie, Festivalul Roman Apulum a debutat oficial sâmbătă prin Inauguratio, ceremonia oficială de deschidere, urmată de parada „războinicilor daci şi romani”, transmite Agerpres.

În cele patru zile de festival, localnicii şi turiştii au asistat la reconstituirea unor „lupte între daci şi romani”, „lupte de gladiatori” sau „târguri de sclavi”. Demonstraţiile au fost susţinute de Terra Dacica Aeterna (Cluj Napoca), Legio I Italica (Bulgaria), Civilta Romana (Italia), Vexillatio Moesiae Inferioris (Ucraina), Cohors III Lucensium (Spania), Legio X Gemina ( Republica Cehă). Nu au lipsit din program nici „dansurile dacice”, prezentate de Magna Nemesis şi Eurythmia.

Turiştii au putut să vadă, în cadrul unor ateliere interactive, cum anume se confecţionau în antichitate suliţele, săbiile sau monedele, cum anume se prelucrau osul, lemnul, precum şi în ce consta gastronomia în acea vreme. De asemenea, spectatorii au asistat la antrenamentele „soldaţilor” şi „gladiatorilor”. Programul festivalului a cuprins şi o competiţie sportivă, respectiv un pentatlon antic.

Turiştii au posibilitatea să participe la tururi ghidate pentru a descoperi principalele obiective romane ale castrului Apulum.

Ediţia din anul 2018, denumită în mod simbolic „Începuturi”, este axată în mod special pe perioada celor două războaie daco-romane şi formarea poporului român.

În antichitate, Apulum, Alba Iulia de azi, era cel mai mare oraş din Dacia Romană.

Lasă un răspuns