Trei poeți din Cernăuți – laureați ai premiilor literare

Screenshot_1

Oricât de complicate ar fi timpurile, dar muza poeziei nu părăsește Cernăuțiul. O servesc cu fidelitate și discernământ și cei care trudesc pe ogorul literelor române. În aceste zile de Florar, trei dintre ei au devenit laureați ai diferitor premii literare.

Nu demult a fost instituit Premiul „Paul Celan”, care este decernat de către Administrația Regională de Stat Cernăuți. Tradițional el este înmânat în cadrul acțiunilor anuale, prilejuite de marcarea Zilelor Europei în orașul de baștină al celebrului poet de talie europeană, numele căruia îl poartă Premiul. Proaspăt laureat al Premiului „Paul Celan” a devenit poetul, prozatorul și publicistul Simion GOCIU.

Iașul, unul dintre centrele spirituale din România, a găzduit recent Festivalul Internațional de Poezie, la care șiau dat concursul poeți din circa 20 de țări. Ucraina a fost reprezentată de poetul Vasile BÂCU, președintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți. Copământeanul nostru s-a învrednicit de titlul „Poet al Capitalei Istorice a României”.

Săptămâna trecută, în perioada 14-17 mai, la Chișinău și Iași s-a desfășurat Ediția a XI-a a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”. La aceste manifestări de amploare a participat și poetul cernăuțean Vasile TĂRÂŢEANU, membru de onoare al Academiei Române, unul dintre inițiatorii volumului de amintiri despre regretatul poet al întregii românități, Grigore Vieru, apărut de sub tipar cu câțiva ani în urmă. Vasile Tărâţeanu a și devenit unul dintre laureații Premiului „Grigore Vieru”.

Lasă un răspuns