Ucraina crede în viitorul european al Moldovei

gnatisin11_asm_md_16054800

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Hnatyșyn, a acordat un interviu corespondentului Agenției Ukrinform, caracterizând nivelul actual în relațiile dintre ambele state. „Pentru țările noastre provocările și pericolele sunt asemănătoare, la fel și unitatea de opinii pe calea depășirii acestora, precum și visul de integrare europeană, care este un factor de unire. Și în decursul ultimilor ani relațiile ucraineano-moldave au atins un nou nivel și sunt destul de active”, a subliniat Ivan Hnatyșyn. El consideră că dialogul la nivelul conducerii statelor noastre au facilitat mărirea schimbului de mărfuri. În 2017 el s-a cifrat la 885 milioane dolari SUA, cu 100 milioane dolari mai mult decât în 2016. Ucraina ocupă un loc deosebit pe piața de energie electrică a Moldovei. În anul 2017 a început să funcționeze controlul de frontieră și vamal comun la punctele internaționale de trecere a frontierei „Kuciurgan-Pervomaisk”, „Maiaki-Udobne-Palanca” și „Reni-Giurgiulești”.

Fiind întrebat care sunt prioritățile în continuare ale Ucrainei în relațiile cu Moldova, ambasadorul Ivan Hnatyșyn a răspuns în felul următor: „În primul rând, este vorba de încheierea procesului de demarcare a frontierei de stat și a negocierilor privind coordonarea condițiilor de funcționare a Complexului hidrotehnic de pe Nistru și de întocmirea drepturilor de proprietate asupra obiectivelor, care au fost construite în timpul fostei URSS. Complexul hidrotehnic de pe Nistru poate asigura cantitatea necesară de energie electrică și contribui la integrarea rețelelor electrice ucrainene și moldave în sistemul european ENTSO-E”.

Diplomatul ucrainean a accentuat că Ucraina continuă să rămână un participat activ al negocierilor privind reglementarea conflictului din Transnistria în formula „5+2”. „După ocuparea Crimeii și agresiunea în estul Ucrainei, mulți parteneri de ai noștri înțeleg că conflictul din Transnistria trebuie examinat ca element al războiului hibrid pe scară largă. În acest context pentru Ucraina constituie un pericol dislocarea în regiunea transnistreană a Moldovei a unităților militare ruse înarmate. De aceea Ucraina susține cerințele porții moldave privind scoaterea trupelor străine de pe teritoriul Moldovei, precum și transformarea operațiunii pacificatoare în misiune pacificatoare civilă cu mandat internațional”, a relevat Ivan Hnatyșyn. El a mai spus că Ucraina „crede în înțelepciunea poporului Moldovei, care nu trebuie să admită întoarcerea țării în trecut și că Republica Moldova nu va abandona calea europeană”.

Добавить комментарий