Ucraina: Guvernatorul Băncii Naţionale a demisionat acuzând «presiuni politice»

Smolii_promo

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Yakiv Smolii, foarte respectat de mediul de afaceri şi de occidentali, a demisionat miercuri denunţând «presiuni politice» asupra instituţiei sale, o decizie care trebuie să fie aprobată de parlament, notează AFP.

Yakiv Smolii, în funcţie de doi ani, a făcut cunoscut într-un comunicat că i-a prezentat demisia preşedintelui Volodimir Zelenski. El nu i-a numit direct pe cei pe care îi acuză de «presiuni politice sistematice», menţionând doar imposibilitatea de «a-şi exercita funcţia în mod eficient».

Conducerea Băncii Naţionale a Ucrainei este vizată de atacuri din partea unor deputaţi, în special din partidul prezidenţial şi consideraţi ca apropiaţi ai controversatului oligarh Igor Kolomoisky.

Aceşti deputaţi, printre altele, au redactat un proiect de rezoluţie acuzând Banca Naţională că a dus o «politică extrem de periculoasă pentru ţară care a agravat artificial criza economică».

În iunie, acest document a atras criticile ambasadorilor din ţările G7 în Ucraina. «Atingerea adusă independenţei Băncii Naţionale îi va afecta pe ucraineni, va dăuna încrederii investitorilor şi va pune în pericol sprijinul internaţional» acordat Kievului, au declarat ei pe Twitter într-un comunicat comun.

 

Potrivit informațiilor, Rada Supremă ar urma să examineze vineri cererea de demisie înaintată de Yakiv Smolii.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий