Ucraina împrumută de la FMI 3,9 miliarde de dolari

sujpg3WWM2aSFU4mbAgO

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a încheiat un acord cu Ucraina în vederea acordării unui nou împrumut, cu un acces la o linie de credit de 3,9 miliarde de dolari.

„Acest acord zis de conformare (stand-by arrangement), cu o durată de 14 luni, îl va înlocui pe cel aprobat în martie 2015 şi care urma să expire în martie 2019″”, a precizat FMI într-un comunicat.

Instituţia de la Washington a subliniat, în plus, angajamentul „de a continua să ajute Ucrainei să atingă o creştere economică mai solidă, durabilă şi împărtăşită de cei mai mulţi”.

„Dacă nu suntem capabili să continuăm să cooperăm cu partenerii noştri internaţionali (…), acest lucru ar putea conduce la o situaţie de încetare a plăţilor”, a avertizat, premierul ucrainean Volodymyr Groisman, care s-a exprimat la televiziune, cu puţin înainte de anunţul FMI.

Acordul este necesar să fie aprobat de Comitetul de conducere al FMI mai târziu anul acesta, după ce autorităţile vor aproba un buget pe 2019 „coerent cu recomandările FMI şi o creştere a preţului încălzirii şi gazelor naturale”, a anunţat FMI.

În schimbul ajutorului său, organizaţia internaţională a cerut Ucrainei să crească la nivelul pieţei preţul gazelor naturale vândute consumatorilor.

Autorităţile au reuşit, până la urmă, mulţumită unor „eforturi incredibile”, să ajungă la un compromis cu FMI, a comentat Groisman, anunţând că preţul gazelor naturale urmează să crească cu 23,5% începând de la 1 noiembrie. Iniţial, FMI a cerut o scumpire cu 60%, a spus el.

Lasă un răspuns