Ucraina nu poate satisface în totalitate pretențiile Ungariei în problema lingvistică

161F4103-8F94-43EF-8BE0-DC8490447F4B_w1597_n_r1_s

Autoritățile nu pot satisface toate interesele și dorințele minorității maghiare cu privire la problema lingvistică și nici a Ungariei, care acționează în sprijinul minorităţii respectiive, a declarat ministrul adjunct al afacerilor externe de la Kiev, Olena Zerkal, în cadrul unei emisiuni televizate de la Canal 5, scrie Ukrainska Pravda.

Potrivit acesteia, Ucraina are propriile interese în privința dezvoltării statului, etapă care depinde şi de dezvoltarea limbii ucrainene.

„Din păcate, noi am pierdut foarte mult timp fiindcă nu ne-am ocupat de problema limbii pe parcursul a 25 de ani. Fără o criză, psihologică sau de percepție, rezolvarea acestei chestiuni este imposibilă. Noi știm ce vrem să realizăm. Bineînțeles că nu putem satisface pe deplin interesele și pozițiile exprimate de comunitatea maghiară. Noi avem interesul să ne dezvoltăm statul, iar dezvoltarea statului depinde şi de dezvoltarea limbii. Fiecare stat se formează având la bază limba și cultura acesteia”, a explicat Zerkal.

Oficialul a amintit că toate statele au trecut prin această etapă şi a invocat, în special, exemplul Franței, care, „la momentul respectiv, a interzis folosirea oricărei limbi, în afară de limba franceză”.

Lasă un răspuns