Ucraina, o mare problemă pentru viitorul președinte al SUA

ucraina

Viitorul președinte al Statelor Unite va trebui sa se confrunte cu numeroase probleme nerezolvate, printre care criza din Ucraina, care continuă de la sfârșitul anului 2014, scrie fostul consilier pe probleme de securitate națională Mark Pfeifle în paginile publicației Foreign Policy.

În opinia expertului, politica promovată de Barack Obama în Ucraina nu a dat rezultatele dorite, în condițiile în care situația din aceasta fostă republică sovietica riscă să explodeze precum o oala sub presiune, adâncind cea mai gravă criză care domină relațiile dintre Moscova și Washington de la sfârșitul războiului rece.

Pfeifle este de părere ca Ucraina rămâne un „stat cleptocratic”, în pofida tentativelor de a schimba o stare a lucrurilor formata în cursul ultimilor 25 de ani. „Președintele Porosenko este unul dintre cei mai bogați lideri europeni care, deși a promis ca își va vinde active, nu a vândut nimic”, notează autorul articolului.

Analistul american consideră că, la fel ca predecesorul sau, Viktor Ianukovici, Porosenko a „șters linia fină” care separa politica de afaceri și a găsit un mijloc de a se îmbogăți, în timp ce țara pe care o conduce traversează cea mai gravă criză economică și politică dela proclamarea independenței, în 1991.

„Noul presedinte al SUA va trebui să învețe să-i distingă pe adevărații reformatori ucraineni de cei care au transformat cruciadele lor împotriva corupției într-o activitate lucrativă. Noul presedinte trebuie să facă diferență între acțiunile concrete și cuvintele goale”, afirma Pfeifle

Sursa: incomemagazine.ro

Lasă un răspuns