Ucraina, Olanda, Australia, Belgia și Malaezia vor finanța un tribunal în cazul zborului MH 17

images_cms-image-000062197

Cinci țări ale Grupului comun de anchetă au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la sprijinul financiar pentru urmărirea penală a persoanelor responsabile de prăbușirea aeronavei cu pasageri care efectua zborul MH17. Documentul a fost publicat marți pe site-ul guvernului olandez, notează Deschide.md

Memorandumul prevede că „costurile de urmărire penală, activitățile judiciare și protecția martorilor vor fi suportate exclusiv de Olanda”. Alte cheltuieli în cadrul urmăririi penale vor fi finanțate în comun, și anume de Australia, Belgia, Malaezia, Olanda și Ucraina.

Natura, valoare și caracterul contribuțiilor vor fi stabilite în „acorduri bilaterale care vor fi încheiate separat între Olanda și fiecare țară contribuantă”. În același timp, alte țări ale căror cetățeni au murit ca urmare a prăbușirii aeronavei Boeing în Ucraina, la 17 iulie 2014, vor putea oferi și ele sprijin financiar.

Pentru a controla cheltuielile, cele 5 țări au convenit să înființeze un Comitet de supraveghere financiară.

Memorandumul este semnat pe cinci ani, cu posibilitatea de prelungire cu alți doi ani, dacă este necesar.

Avionul de pasageri Boeing-777 al companiei Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur, s-a prăbușit pe 17 iulie 2014 în estul regiunii Donețk. În accidentul de avion au fost ucise 298 de persoane – cetățeni din 10 state.

Добавить комментарий