UE şi ONU cer reluarea dialogului politic pentru soluţionarea conflictului sirian

ALEPPO, SYRIA - APRIL 22: Smoke rises after the war crafts belong to Assad Regime forces carried out airstrikes on the Darat Izza district of Aleppo, Syria on April 22, 2017. Mahmud Faisal / Anadolu Agency

Oficiali ai Uniunii Europene şi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite au cerut, marţi, la Bruxelles, reluarea negocierilor politice pentru a pune capăt conflictului din Siria izbucnit în 2011, relatează site-ul Politico.eu, citat de Madiafax.

„Este nevoie de negocieri politice de substanţă. Aceasta este singura soluţie pentru Siria”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, în cadrul unei conferinţe pe tema conflictului din Siria ce a avut loc la Bruxelles.

Mogherini a adăugat este nevoie de încetarea urgentă a ostilităţilor, în mod special pentru a asigura livrarea de ajutoare umanitare către populaţia civilă.

Staffan de Mistura, reprezentantul special al ONU pentru Siria, a afirmat că situaţia din regiune s-a degradat în ultimele săptămâni, mai ales în urma atacului chimic atrbuit regimului condus de Bashar al-Assad şi în urma bombardamentelor efectuate de SUA, Franţa şi Marea Britanie împotriva Damascului.

„Am văzut foarte clar în ultimele săptămâni că escaladarea militară a conflictului nu aduce nicio schimbare. Din contră, trecem printr-un moment foarte dificil”, a declarat de Mistura.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între regimul Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia şi Iran, forţele opoziţiei şi grupuri militante şi teroriste, inclusiv organizaţia extremistă sunnită Stat Islamic. Bilanţul conflictului depăşeşte 340.000 de morţi.

Lasă un răspuns