Ultima toamnă a lui Ion Druță…

????????????????????????????????????

Scriitorul Ion Druță a murit în dimineața zilei de 28 septembrie, la Moscova. El avea 95 de ani, anunță Editura „Cartier”, citată de publicațiile din Moldova.

Criticile distrugătoare din partea oficialităţilor comuniste din RSS Moldovenească vizând scrierile sale, mai ales romanul „Povara bunătăţii noastre” (1963, 1970), precum şi filmul „Ultima lună de toamnă”, îl fac pe autor să se stabilească la Moscova (1959). Ca dramaturg, Ion Druță este autorul unui şir de piese montate cu succes atât în RSSM, cât şi pe scenele multor teatre din fosta URSS, inclusiv la Teatrul din Cernăuți, şi din străinătate: „Casa mare” (1961), „Doina” (1968), „Păsările tinereţii noastre” (1971), „Horia” (1973), „Frumos şi sfânt” („Sfânta sfintelor” 1974), „Cervius divinus” (1975), „Întoarcerea ţărânei în pământ” („Plecarea lui Tolstoi”; 1978), „Apostolul Pavel” (1996) şi multe altele.

În 1967 i se decernează Premiul de Stat al RSS Moldoveneşti pentru nuvela „Ultima lună de toamnă” şi romanul „Balade din câmpie”. Scriitor bilingv, publică la Moscova în limba rusă mai multe volume de proză, eseistică şi dramaturgie. Deţine titlurile de Scriitor al Poporului (1988), membru de onoare al Academiei Române (1990) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (1992). Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii (2008) și al Premiului „Constantin Brâncoveanu”, secțiunea Literatură (2014).

Opera sa include, de asemenea, romanele „Clopotniţa” (1972), „Întoarcerea țărânei în pământ” (1974) şi „Biserica Albă” (1983). Pentru copii scrie „Balada celor cinci motănași”, „Povestea furnicii” ș.a. În 2020, publică un almanah epistolar cu titlul „Despărțirea apelor” la Editura „Cartier”.

Fondatorul și directorul Editurii „Cartier”, Gheorghe Erizanu, a făcut public Testamentul scriitorului Ion Druță. În document, dramaturgul solicită să fie înmormântat în Republica Moldova.

„Corpul meu neînsuflețit să-l întoarceți în patria mea mică și să fie înmormântat la Soroca, la Lumânarea Recunoștinței, monument căruia i-am dedicat 16 ani din viață”, a scris scriitorul în Testament.

„Dacă repatrierea trupului meu nu va fi posibilă, o însărcinez pe nepoata mea, Druță Ana Iurie, să-mi incinereze trupul, să ducă cenușa în Moldova și să o înmormânteze la Lumânarea Recunoștinței. Un mormânt fără excese. Modest și demn”, se mai arată în document.

Totodată, în Testament se mai spune că nepoata sa, Ana Druță, este unica moștenitoare a averii sale, dar și a drepturilor de autor.

Testamentul a fost semnat de Ion Druță pe 30 august 2023.

Scriitorul Ion Druță a fost inclus în lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990. La 11 septembrie 2009, Ion Druță a devenit primul cavaler al Ordinului „Bogdan Întemeietorul”, „în semn de profundă gratitudine pentru contribuția sa deosebită la renașterea națională, pentru merite în dezvoltarea relațiilor culturale cu țările străine și activitate prodigioasă în vederea sporirii prestigiului Moldovei pe plan internațional”.

Creația lui Ion Druță este apreciată de contemporani. După cum menționează academicianul Mihai Cimpoi, „prin caracteristicile ei esențiale, opera lui Ion Druță… este în total o expresie a rezistenței spirituale și morale în fața a tot ce subminează naționalul, umanul, sacrul”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий