Ungaria insistă ca Ucraina să suspende aplicarea legii educaţiei

706851-CJcoj9EpYJJTzJz5OoCQD9XkHwqYce3F
Ungaria face apel la Ucraina să suspende aplicarea legii educaţiei până când se va ajunge la un acord cu privire la detaliile acesteia referitor la maghiarii din Transcarpatia, a declarat vineri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de MTI.
Drepturile minorităţilor reprezintă un aspect-cheie pentru securitate, a subliniat şeful diplomaţiei ungare după o discuţie pe teme de securitate regională cu oficiali din state candidate la Uniunea Europeană, în marja unei reuniuni informale cu omologi din UE desfăşurate la Sofia, transmite moldpres.

Ucraina, stat ce doreşte să se apropie de UE, a încălcat recent în mod grav legislaţia internaţională în ce priveşte protejarea drepturilor minorităţilor, care sunt ferm susţinute de Uniune, a declarat pentru MTI ministrul ungar.

Acesta a acuzat Kievul că a lansat o „campanie internaţională de defăimare” împotriva Ungariei şi a etnicilor maghiari din Transcarpatia pentru a „ascunde faptul că guvernului de la Kiev nu-i pasă de decizia Comisiei de la Veneţia” cu privire la legea educaţiei.

El a explicat că maghiarii din Ucraina au evitat să ia parte la consultări privind legea educaţiei cu guvernul ucrainean, aşa cum a recomandat Comisia de la Veneţia, iar, în ce-l priveşte, guvernul de la Kiev a dorit să se consulte cu comunitatea maghiară în legătură cu o altă lege care s-ar fi bazat pe prevederile contestate adoptate anul trecut. Reprezentanţii comunităţilor maghiare locale nu au fost invitaţi să discute legea educaţiei, a insistat Szijjarto, iar dacă s-ar fi prezentat la consultări ar fi semnalat că aprobă legea, a argumentat el.

Noua lege ucraineană a educaţiei, adoptată la începutul lunii septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele Petro Poroşenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform noii legi, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare. La 8 decembrie, Comisia de la Veneţia şi-a formulat recomandările cu privire la art. 7 al legii, care conţine numeroase ambiguităţi. Potrivit raportului experţilor Consiliului Europei, dispoziţiile ambigue ale legii trebuie clarificate pentru a se asigura protejarea drepturilor minorităţilor.

Lasă un răspuns