Voievodul scenei naționale basarabene, înveșnicit în chip de bronz

29 08 2019 VOLONTIR 3

La Bălți, în perioada dintre Ziua Independenței Republicii Moldova (27 august) și Ziua limbii materne (31 august) a fost inaugurat bustul artistului poporului, Mihai Volontir, iubit și apreciat în întregul spațiu din Carpați și până în Kamceatka. Pe scena teatrului local – Teatrul Național „Vasile Alecsandri” – el a activat în decurs de șase decenii. În palmaresul lui sunt trecute 120 roluri de teatru și 40 roluri de cinema.
Bustul lui Mihai Volontir de pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale din centrul orașului Bălți a fost executat de sculptorul Gheorghe Postovan, care mai este și autorul monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din fața Primăriei orașului. Autorul bustului l-a redat pe ilustrul actor la vârsta de 50 de ani.
La festivitățile consacrate inaugurării bustului lui Mihai Volontir, artistul poporului din Republica Moldova, Constantin Stavrat, originar de pe meleagurile herțene, a declarat: „Am avut onoarea să lucrez cu Mihai Volontir de la primii pași pe care i-am făcut la Teatrul din Bălți din 1985. În decurs de 30 de ani în toate spectacolele regizate de el am fost ocupat și eu. Dar în trupa Teatrului Național „Vasile Alecsandri” sunt colegi, care au lucrat împreună cu Mihai Volontir încă din 1957. Maestrul Mihai Volontir a fost omul potrivit la timpul potrivit. Este unul dintre actorii care a stat la baza, a înființat Teatrul „Vasile Alecsandri”.
Mihai Volontir a iubit foarte mult Bucovina, deseori s-a aflat cu trupa sa în turneu în Țara Fagilor. Trăia mereu cu speranță să mai vină în „dulcea Bucovină”, însă visul a rămas nerealizat.

29 08 2019 VOLONTIR 2

Добавить комментарий