Zelenski a făcut primul pas spre lustrația lui Poroșenko

811145

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a înregistrat în Rada Supremă un proiect de lege, conform căruia fostul șef de stat, Petro Poroșenko, și întregul său anturaj nu vor putea deține funcții publice. 

„Pentru a opri abuzul de putere, de poziția oficială în îndeplinirea atribuțiilor oficiale, pentru a evita responsabilitatea pentru acțiunile care vizează îmbogățirea proprie, proiectul de lege a extins categoriile de posturi pentru care se efectuează măsuri de curățare a puterii (lustrație), precum și clarificarea criteriilor de implementare a curăţirii puterii de stat”, se menţionează în nota explicativă a documentului.

La 11 iulie, Zelenski a declarat despre necesitatea lustraţiei întregii conduceri de vârf a Ucrainei, care a fost la putere din anul 2014, inclusiv Poroşenko.

„Suntem acuzați că vrem să anulăm lustrația. Aş vrea ca toată lumea să ştie – noi nu anulăm lustrația, noi propunem să o intensificăm”, a declarat șeful statului.

Potrivit amendamentelor la „Legea cu privire la curățarea puterii”, elaborate de echipa Zelenski, toți membrii guvernului și Rada Supremă ar putea fi supuşi lustrației, inclusiv președintele Parlamentului, șefii Procuraturii Generale, Serviciului de Securitate, Consiliului Național de Securitate și Apărare, serviciilor fiscale și vamale, comisiei antimonopol și reprezentanții conducerii de vârf a întreprinderilor de apărare, care și-au deţinut funcţiile din 23 februarie, 2014, până la 19 mai, 2019.

Lasă un răspuns