Zelenski le-a comparat pe ucrainence cu o „marcă”, stârnind controverse

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy attends a briefing in Kiev, Ukraine June 3, 2019.  REUTERS/Gleb Garanich

Asociaţii de apărare a drepturilor omului şi internauţi din Ucraina şi-au exprimat indignarea după ce preşedintele Volodimir Zelenski a comparat femeile din ţară cu o „marcă” turistică.

„Turiştii au spus întotdeauna că Ucraina este foarte frumoasă, că aici se mănâncă bine şi că oamenii sunt minunaţi, în special femeile. Da, toate acestea sunt adevărate şi sunt marca noastră”, a afirmat luni Zelenski într-o vizită oficială la Paris.

„Preşedinţii se schimbă, dar sexismul rămâne. Aceasta este adevărata noastră marcă”, a răspuns, printr-un mesaj publicat pe Facebook, Tetiana Pecioncik, directoare a organizaţiei neguvernamentale Centrul de Informare privind Drepturile Omului.

Activista a comparat această afirmaţie cu o declaraţie făcută de fostul preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici, care la Forumul de la Davos din 2011 i-a invitat pe investitori să meargă în Ucraina la începutul sezonului frumos, când „castanii înfloresc” şi când „femeile ucrainene încep să se dezbrace”.

„Dragi politicieni, sexismul nu mai este la modă. Ar fi bine să atrageţi atenţia fără să faceţi discriminări”, a reacţionat la rândul său ONG-ul Insight LGBTQ, adăugând că o femeie „este o persoană, nu o marcă”.

Pe reţelele de socializare, internauţii au lansat hashtag-ul „Nu sunt o marcă”, pentru a denunţa afirmaţiile lui Volodimir Zelenski.

Lasă un răspuns