Ziua Românilor de Pretutindeni — Doina veșnică în „dulcea Bucovină”

31 05 2020 LC site 5

Comunitatea românească din actuala regiune Cernăuți, cu vetre strămoșești în nordul Bucovinei, în Ținutul Herței și în nordul Basarabiei, spiritualicește este împreună cu neamul românesc din întreaga lume. Românii de aici se simt acasă, băștinași ai acestor meleaguri mioritice și, chiar dacă vânturile globalizării se abat și peste ele, rădăcinile îi țin pe aceștia vertical în istorie.

De la malurile stâncoase ale Nistrului, însemnate prin măreața fortăreață a Hotinului, din turnurile căreia veghează doar timpul, și până la poalele Carpaților, în vecinătatea Mănăstirii Putna – Mecca românească, este acea dimensiune spirituală, culturală și istorică, ce cuprinde în coordonatele ei doina și cuvântul românesc. Cei care le moștenesc din leagăn, urmează apoi să dea dovadă de bărbăție și devotament pentru a le păstra în continuare, a le menține în codul genetic al neamului românesc.

Drept puncte de orientare în această relativ mică dimensiune spirituală, dar extrem de valoroasă pentru viitorime, ne sunt, în afară de Cetatea Hotinului, monumentul cronicarului Ion Neculce din Boian, sat care i-a fost moșie și unde mai funcționează și astăzi ctitoria sa – Biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului; mormântul profesorului de română, Aron Pumnul, din vechiul cimitir al Cernăuțiului;  monumentul din centrul orașului al poetului nostru național, Mihai Eminescu, el chemându-i pe românii de pretutindeni în „dulcea Bucovină” a sa;  bustul lui Gheorghe Asachi din parcul Herței, orașul de baștină a acestui deschizător de drumuri în cultura românească; și, desigur, legendarii Codri ai Cosminului. Aici, ca prin minune, s-a păstrat un stejar secular – stejarul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Viteazul domnitor a obținut aici una dintre cele mai importante victorii întru apărarea țării. În luminoasele zile de Paști, lângă acest stejar se adună reprezentanții românilor din actuala regiune Cernăuți. Se pare că stejarul este un arbore falnic al unui neam cu rădăcini adânci în glia străbună și în istorie.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

31 05 2020 LC site ZIUA ROMANILOR  5 31 05 2020 LC site ZIUA ROMANILOR 2 31 05 2020 LC site ZIUA ROMANILOR 4 31 05 2020 LC site ZIUA ROMANILOR 31 05 2020 LC site ZIUNA ROMANILOR 3

Добавить комментарий