10 octombrie în calendarul bisericesc și în cel popular

10 10 F 1

La 10 octombrie, pe stil nou,  creștinii ortodocşi îi prăznuiesc pe Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia.  Ei au fost frați, născuţi în Nicomidia.  În timpul persecuțiilor declanșate de Maximian, aceștia, împreună cu mai mulți creștini, au părăsit cetatea și s-au ascuns în munți. Când Evlampie a trebuit să meargă în cetate după hrană, a văzut afișat pe un perete un edict care proclama prigonirea creștinilor.  El a fost dus la judecată, însă nu a vrut să se lepede de Hristos înaintea judecătorului. Atunci, Evlampie a fost supus la multe chinuri. Tot în vremea aceea, Evlampia s-a înfățișat înaintea judecătorului, mărturisind credința în Hristos.  Împreună cu ei au mai fost omorați încă doua sute de creștini.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi  este pomenit Sfântul Mucenic Calistrat și a celor împreuna cu dânsul 49 de sfinți mucenici. Acești sfinți au trăit în Roma, în zilele împăratului Dioclețian. Sfântul Calistrat fiind prins de Persendin Stratilatul și mărturisind că Hristos este Dumnezeu adevărat, a fost bătut crunt. După aceea l-au pus peste niște hârburi ascuțite și l-au tras peste ele; apoi l-au băgat într-un sac și l-au aruncat în mare. Dar rupându-se sacul, a ieșit sănătos. Văzând minunea, cei patruzeci și cinci de slujitori au crezut în Hristos; pe aceia bătându-i Persendin i-a băgat cu Calistrat în temniță. Acolo el i-a învățat despre judecată și despre înviere și despre suflet. După aceea ieșind din temniță cu dânșii dimpreună ș făcând rugăciune, au dărâmat toți idolii; și văzând aceasta ceilalți o suta optzeci și patru de slujitori au crezut și ei, și li s-au tăiat capetele tuturor.

De asemenea, este cinstit Sfântul Savatie de Solovki, adormit întru Domnul la 27 septembrie/10 octombrie 1435.  El a pus începutul Mănăstirii de pe insula Solvki din Marea Albă, pe care bolşevicii au transformat-o într-un lagăr al GULAG-ului.  Sfântul Savatie a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă. În tradiţia populară, în ziua Sfântului Savatie erau onoraţi prisăcarii. În popor se crede că prisăcar poate fi numai un om cu gânduri curate şi cinstit. Or, la un om cu mari păcate albinele pier.

Semnele timpului arată, că dacă în această zi este furtună, iarna va fi scurtă şi cu puţină zăpadă. Dacă nu plouă, gerurile vor veni mai târziu. Dacă vântul adie dinspre miază-noapte, iarna va fi geroasă, iar dacă adie dinspre miază-zi, iarna va fi caldă. Dacă a căzut prima zăpadă, peste 40 de zile va sosi iarna adevărată. De e vreme uscată și caldă, toamna va fi lungă. Dacă pe conifere sunt multe conuri, la iarnă vor fi geruri mari.

În ultima vreme clima s-a schimbat esențial și unele semne ale timpului din vechime și-au pierdut actualitatea.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий