12 mai în calendarul bisericesc și în cel popular

12 05 Ф 1 а

La 12 mai, stil nou, este cinstit Sfântul Ioan Valahul. Sfântul Ioan Valahul s-a născut în anul 1644, într-o familie cu părinți creștini. Când avea vârsta de 15 ani a ajuns rob la turci.  În drumul său spre Constantinopol un păgân a pus ochii pe el și l-a cumpărat cu gândul de a-l sodomiza: „Sunt stăpânul tău, te-am cumpărat cu aur și fac cu tine ce vreau!”. „Ba, a răspuns tânărul, stăpânul meu este Hristos, Care m-a cumpărat cu sângele Lui și face cu mine ce trebuie!”. Pentru a-și apăra demnitatea, curățirea și dragostea pentru Hristos, Ioan l-a omorât pe păgân. Când agarenii, păzitorii robilor, au aflat că Ioan și-a omorât stăpânul, l-au legat în lanțuri și l-au dus spre Constantinopol, unde a fost dat femeii celui pe care l-a omorât.  Fermecată și uimită de frumusețea lui Ioan, femeia i-a spus că dacă renunță la credința în Iisus Hristos îl ia de bărbat. După doi ani în care a refuzat-o pe femeie, a fost dat pe mâna eparhului cetății și aruncat în temniță. A fost supus la numeroase chinuri și într-un final a fost spânzurat pe data de 12 mai 1662.

Viața sa a fost scrisă de Ioan Cariofil și a fost tipărită la Veneția de către Sfântul Nicodim Aghioritul.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 12 mai sunt prăznuiți  Sfinții Nouă Mucenici din Cizic. Ei au primit cununa muceniciei în secolul al III-lea, când aveau loc persecuțiile împotriva creștinilor. Cei Nouă Sfinți Mucenici sunt: Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie și Filimon. Erau de origini diferite, dar s-au întâlnit toți în cetatea Cizic unde au propovăduit credința creștină. Autoritățile i-au prins și ei au refuzat să renunțe la credința în Iisus Hristos. Cei Nouă Sfinți Mucenici din Cizic au fost supuși la chinuri și au fost omorâți prin tăierea capului. În locul unde mucenicii au primit martirul a fost ridicată o biserică în timpul domniei Împăratului Constantin cel Mare. În ea unde au fost așezate moaștele celor nouă sfinți. Potrivit tradiției, se spune că au existat numeroase minuni care au avut loc la moaștele sfinților.

Pentru această zi există următoarele semne ale timpului: dacă sunt mulți cărăbuși, vara va fi secetoasă, noaptea înstelată și cu lună prevestește ploi dese în iunie, dacă zboară mai multe albine, va fi recoltă bogată de legume. Furtuna din ziua de 12 mai este semn că timpul urât se va menține mai mult. Dacă la apus de soare cerul e senin și nu adie vânt, în următoarele zile va fi vreme frumoasă.

Se va ține cont și de faptul că, din cauza schimbărilor climaterice din ultimul timp, unele din aceste semne nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий