Care sunt capacitățile financiare ale comunităților din regiunea Cernăuți?

9 4 F 3

În regiunea Cernăuți, 18 comunități au un nivel critic de capacitate financiară. În același timp, doar trei comunități au  un nivel ridicat. Acestea sunt rezultatele evaluării efectuate de Programul „ULEAD cu Europa”. Ele au fost postate pe site-ul „Descentralizarea”.

Experții Programului „ULEAD cu Europa” au evaluat comunitățile în baza rezultatelor îndeplinirii bugetului local în 2023, în funcție de 11 indicatori. A fost luat în calcul cheltuielile, veniturile și întreținerea aparatului administrativ pe cap de locuitor. De asemenea, ponderea salariilor, impozitelor și taxelor în veniturile bugetare. În urma evaluării, s-au format cinci niveluri de capacitate: ridicat, optim, satisfăcător, scăzut și critic.

Din cele 52 de comunități din regiunea Cernăuți, 18 au un nivel critic de capacitate financiară. Aceste comunități au suficienți bani doar pentru a plăti salariile, în timp ce le lipsesc fondurile pentru dezvoltare și îmbunătățire. În această lisată au fost incluse comunitățile Herța,  Clișcăuți, Kostryjivka, Vașcăuți, Banyliv, Suceveni, Brusnița, Cameanca, Koniatyn, Livinți, Rukșin, Stăuceni, Ust-Putila, Ciudei, Boian, Crasnoilsc, Ostrița, Tărășeni.

Există trei comunități cu un nivel ridicat de capacitate: Cernăuți, Novodnistrovsk, Vikno.

14 comunități din regiune au un nivel scăzut de capacitate: Nădăbăuți, Tereblecea, Putila, Iurkivți, Vașcăuți (urbană), Voloca, Kamiana, Mămăliga, Nepolokivți, Toporăuți, Vancicăuți, Carapciu, Pătrăuți și Seliatin.

Nivelul optim de capacitate a fost atins în șase comunități: Vijnița, Hotyn, Berhomet, Verenceanca, Zastavna și Secureni.

Restul comunităților au un nivel satisfăcător.

9 4 Ф 1

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий