17 august în calendarul bisericesc și în cel popular

17 08 Ф 1

La 17 august, stil nou,  sunt sărbătoriți Sfântul Miron și Sfântul Gheorghe Pelerinul.  Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a născut în anul 1864, în Şugag, în perioada în care Transilvania făcea parte din Imperiul Habsburgic. Încă de când acesta era mic, îi plăcea să fie mai singuratic și să postească, fiind foarte fericit de fiecare dată când se ruga în biserica satului, chiar și în momentele în care aceasta era liberă și în special pe parcursul nopții. Atunci când Sfântul Gheorghe Pelerinul a învățat să citească se ruga cu Psaltirea, astfel a învățat-o, astfel la vârsta de 24 de ani s-a căsătorit cu Pelaghia, iar Dumnezeu i-a binecuvântat cu cinci copii. Pe tot parcursul vieții lui acesta i-a ajutat pe cei săraci, chiar dacă acesta nu avea posibilitățile necesare. După 14 ani de căsătorie, Sfântul Gheorghe Pelerinul a luat hotărârea să meargă la Ierusalim, ca pelerin, și 40 de zile s-a rugat neîncetat.

Sfântul Miron a trăit în perioada anilor 249-251, în timpul domniei împăratului Deciu. În ziua în care s-a prăznuit Nașterea Domnului, păgânii au intrat în biserică pentru a-i prinde pe toți creștinii și a-i supune la diverse chinuri.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 17 august este pomenită aducerea moaştelor Preacuvioasei Muceniţe Evdochia. Această Sfântă Muceniţă Evdochia era romană creştină din partea răsăritului, din Anatolia, şi a trăit în veacul al IV-lea după Hristos. Şi a fost luată în robie de Sapor, împăratul perşilor, împreună cu 9000 de creştini, în urma unui război, şi a fost dusă în Persia. Acolo ea a cunoscut credinţa creştină pe lângă ceilalţi prizonieri şi apoi s-a înţelepţit pe sine prin rugăciune şi citirea dumnezeiestilor Scripturi, încât îi învaţa şi îndemna la răbdare şi viaţă sfântă pe toţi robii. Iar femeile perşilor, aflând de la robi despre ea, şi ele o iubeau, şi a întors pe multe la cunoştinţa lui Dumnezeu. Pentru aceea fiind pârâtă, a fost în multe feluri şi în multe rânduri groaznic chinuită. Iar cea din urmă dată, dacă au văzut-o mai mult moartă şi fără grai, i-au tăiat capul.

După semnele timpului din această zi oamenii preziceau cum va fi recolta, toamna și starea vremii în zilele apropiate. De e zi frumoasă, luna noiembrie va fi la fel. Roada bogată de zmeură prevestește o recoltă bogată de cereale. Dacă plouă în dimineața acestei zile, toamna va fi timpurie. Dacă ceața învăluie pădurea, sunt multe ciuperci.

Deoarece în natură au avut loc mari schimbări climatice, unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий