18 octombrie în calendarul bisericesc și în cel popular

18 10 F 1

La 18 octombrie, stil nou, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca. Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca este considerat patronul iconografiei creştine. Acesta L-a întâlnit pe Hristos în Teba Boetiei, loc în care îngrijea de bolnavi în calitatea sa de medic.

Datorită credinței sale, Sfântul Luca a ajuns să se numere printre cei 70 de Apostoli. Împreună cu Sfântul Apostol Cleopa, el L-a văzut pe Domnul înviat pe drumul către Emaus. După Pogorârea Sfântului Duh, Luca s-a întors în Antiohia şi l-a ajutat pe Pavel să vestească Evanghelia Domnului.  După o vreme, el a devenit „doctorul iubit” al apostolului şi cel care l-a urmat în toate călătoriile sale, luând însemnări despre învăţăturile Mântuitorului.

În această zi, pe stil vechi, este cinstită Sfânta Haritina. Ea a viețuit în timpul lui Diocleţian şi a comitelui Dometie. A rămas orfană de tânără și a fost luată ca slujnică în casă de un om bun şi milostiv pe care-l chema Claudiu. El a crescut-o pe Haritina ca pe fiica sa, mai ales că ea era blândă, smerită şi înţeleaptă. Aflând comitele că Haritina este creştină, a scris stăpânului ei să o trimită la el pentru cercetare, însă Claudiu nu dorea să o dea pe mâna ostaşilor. Însă, ea i-a spus celui care o îngrijea: „Nu te mâhni, domnul meu, ci te bucură că mă voi socoti jertfa lui Dumnezeu”. Deci, zicând el: „pomeneşte-mă şi pe mine la cerescul Împărat”. Aceasta a trecut prin chinuri grele până şi-a dat duhul în mâinile Domnului.

Pe vremurile mai vechi din ziua Sfintei Haritina gospodinele începeau să ţese pânză. Sfânta Haritina este considerată ocrotitoarea ţesătoarelor şi cusătoreselor. Fetele începeau să brodeze cămăşi. Se confecţionau fire din in şi cânepă.

Semnele timpului din calendarul popular arată că, dacă a nins, iar de pe copaci nu s-au scuturat toate frunzele, zăpada se va topi repede. Dacă de pe mesteacăn n-au căzut frunzele,  iarna va fi aspră. Dacă păsările călătoare au zburat în ţările calde în stoluri mari, iarna va fi aspră. De e zi fără vânt, vremea se va răci. Dacă în decursul zilei starea vremii se va schimba, ea va fi moderată până la finele lunii octombrie. Dacă frunzele arțarului sunt galbene, iarna va fi timpurie.

Unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea, deoarece în natură au avut loc mari schimbări.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий