19 octombrie în calendarul bisericesc și în cel popular

19 10 Ф 1

La 19 octombrie Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfântul Proroc Ioil. El a trăit cu 800 de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Despre Ioil se știe că a profețit în regatul Iuda pe la anul 850 î.Hr. Numele său, Ioil, înseamnă „dragostea lui Dumnezeu”.  Mai mult, în cartea scrisă de el, formată din trei capitole și cuprinsă în Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, vestește o secetă cumplită și patru invazii de lăcuste care aveau să pustiască țara.

După calendarul ortodox pe stil vechi, în această zi este cinstit Sfântul Apostol Toma. El a făcut parte din cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. A vestit Evanghelia lui Hristos în India, unde a murit ca un martir. A fost omorât cu lancea de cinci soldaţi. Moaştele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, în anul 165. Apostolul Toma nu a crezut mărturia Apostolilor că Hristos a înviat: „Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25). Iar cuvintele Mântuitorului: „Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune pe coasta Mea şi nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 24, 27), sunt o invitaţie în a descoperi că natura umană nu este desfiinţată prin Înviere. Natura umană pe care Hristos a asumat-o nu s-a pierdut în dumnezeire, ci a fost transfigurată. Aşadar, arătarea către Toma a pus în lumină existenţa celor două firi în Hristos. Nu întâmplător, în prima duminică după Paşti, se cântă „Nepărăsind sanurile pământeşti, Te-ai arătat pe pământ purtător de trup”.

Potrivit tradiţiei populare, în această zi gospodinele coceau pâine. În popor există o stimă deosebită faţă de pâine şi se spune că în această zi este bine ca dimineaţa, pe stomacul gol, să mănânci o bucăţică de pâine pentru a-ţi întări sănătatea. Este o zi favorabilă pentru noile începuturi.

Semnele timpului din calendarul popular arată că, dacă dimineaţa e ceaţă, vremea se va încălzi. Dacă la această dată a căzut prima zăpadă, e semn de belşug în anul care vine. De asemenea, e semn că peste 40 de zile va fi multă zăpadă. Dacă în pădure sunt multe ciuperci, iarna va fi geroasă. Dacă nu adie vântul, vremea se va răci. Dacă pe cer au apărut nori albi, se va încălzi. În aer continuă să zboare mreje de păianjen, în octombrie vor mai fi zile frumoase. Dacă la răsărit de soare cerul are o nuanță gălbuie, e a timp urât. E același semn, dacă la apus de soare cerul este roșu.

În ultimul timp, în natură s-au produs mari schimbări și nu toate aceste semne din vechime au valoarea lor inițială.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий