Adresare către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu de a condamna „lumea rusă”

29 07 2022 F 5

Biserica Ortodoxă din Ucraina i-a cerut Patriarhului Ecumenic Bartolomeu și ierarhilor bisericilor ortodoxe autocefale să-l tragă la răspundere canonică pe ierarhul Patriarhiei Moscovei, Kiril Gundiaev, și să-l lipsească de scaunul patriarhal. De asemenea, Biserica Ortodoxă din Ucraina îi cere lui Bartolomeu să condamne doctrina „lumii ruse” și să o recunoască drept eretică.

Scrisoarea corespunzătoare a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina în ședința sa din 27 iulie. În scrisoare se subliniază că atenția lui Gundiaev s-a concentrat de mai mult timp asupra problemelor geopolitice şi nu asupra celor religioase.

„Kiril Gundiaev a decis să ia parte la crearea doctrinei „lumii ruse” — o teorie naționalistă despre rolul special al națiunii și statului rus în lume și în biserică”, se accentuează în scrisoare.

Se observă că doctrina „lumii ruse” în interpretarea Patriarhului Kiril neagă dreptul popoarelor la autodeterminare istorică – conform acestui concept, rușii, ucrainenii și belaruşii se presupune că aparțin civilizației comune a „lumii ruse” „și nu au niciun drept moral la autodeterminarea istorică în continuare”.

Biserica Ortodoxă din Ucraina a numit teoria lui Gundiaev și a adepţilor săi drept manifestare de rasism, potrivit căreia Rusia și „lumea rusă” sunt fundamental mai bune și mai înalte decât alte națiuni și că ucrainenii și belaruşii au dreptul de a exista și de a avea un viitor doar ca parte a realității ruse. În scrisoare se afirmă că ideologia Bisericii Ortodoxe Ruse moderne reprezintă o amenințare nu numai pentru Ucraina, ci și pentru întreaga lume ortodoxă. „Așa cum Rusia a invadat Ucraina, tot așa Patriarhia Moscovei, condusă de Patriarhul Kiril, a devenit un invadator în Biserica Ortodoxă, de exemplu, în Africa, provocând divizări și conflicte”, remarcă Biserica Ortodoxă din Ucraina.

În scrisoarea către Patriarhul Ecumenic se constată că mulți dintre ocupanții ruși, care au invadat Ucraina, se identifică cu Ortodoxia, prin urmare responsabilitatea morală pentru crimele săvârşite de ei le revine nu numai lor, ci și inspiratorilor lor ideologici – Gundiaev și ierarhii săi de idei, care de-a lungul deceniilor au promovat „lumea rusă” și acum îi binecuvântează.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий