Asociația pentru Cultură Românească „Petru Movilă” din Kiev: 20 de ani de activitate

7r

La 23 februarie a.c., la Kiev, în incinta Institutului de cercetări politice şi etnonaţionale a Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei, a avut loc Conferinţa Internaţională, consacrată aniversării a 20-a a creării Asociaţiei pentru Cultură Românească „Petru Movilă” din Kiev. În cadrul conferinţei preşedintele Asociaţiei, dl Vasile Cazac, a vorbit despre rezultatele activităţii în această perioadă şi a trasat sarcinile pe perioada următoare.

Din partea Ambasadei României şi Ambasadei Republicii Moldova la conferinţă au participat Secretarul I, domnul Ion Naval, şi respectiv, consilierul în problemele consulare, domnul Oleg Hâncu, care au transmis mesaje de salut din partea Ambasadorilor ambelor ţări.

Printre invitaţii de onoare au fost prezenţi reprezentantul Departamentului Administraţiei Municipale Kiev, domnul Vladimir Gorovoi, preşedintele Consiliului Comunităţilor Naţionale din Ucraina, domnul Aşot Avanesian, fostul diplomat al Ucrainei în România (2012-2017), domnul Teofil Rendiuc, profesorul Institutului de Filologie de la Universitatea Naţională de Stat „Taras Şevcenko”, domnul Serghii Lucicanin, părintele de la Lavra Pecerska din Kiev, Dumitru Popescu, reprezentanţi ai altor comunităţi naţionale şi instituţii de stat din capitală.

Din partea Administraţiei Municipale Kiev pentru aportul în consolidarea relaţiilor internaţionale şi cu ocazia aniversării Asociaţiei, dl Vasile Cazac a fost menţionat cu Diploma de onoare. De asemenea, din partea Consiliului Comunităţilor Naţionale din Ucraina au fost menţionaţi cu diplome de onoare cei mai activi membri ai Asocaţiei „Petru Movilă”: Nicolai Curmei, Vasile Moraru, Serghii Lucicanin, Dumitru Popescu, Aurica Garmaş, Maria Grigorieva, Natalia Stratanovska, Ilona Mariuţ, Pavel Tăutu.

Conform ordinei de zi a Conferinţei a fost realeasă conducereaAsociaţiei. În calitate de preşedinte al Asociaţiei pentru Cultură Românească „Petru Movilă” din Kiev a fost ales în unanimitate domnul Adrian Capalb.

Elena GARCUŞA

Lasă un răspuns