Autoritățile ucrainene vor bloca toate site-rile rusești suspecte

cyber-security-960px

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) va începe să blocheze site-urile suspectate de subminarea securităţii naţionale a ţării înainte de alegerile prezidenţiale din 31 martie 2019 — a anunţat Oleksandr Klimciuk, şeful unui departamentului pentru securitatea informaţională din cadrul SBU.

Potrivit lui Klimciuk, SBU va lua astfel de măsuri ca răspuns la atacurile informaţionale şi cibernetice, în special din Rusia, în contextul în care, în ultimul timp, autoritățile au depistat grupuri de agitatori online care colaborează cu partea rusă şi primesc recompense pentru a discredita procesul electoral din Ucraina.

„Informaţiile disponibile Serviciului de Securitate indică faptul că serviciile speciale ruseşti se vor concentra pe agresiune hibridă: atacuri cibernetice, atacuri asupra spaţiului cibernetic şi a infrastructurii critice. De asemenea, vor încerca să promoveze ştiri false şi vor recurge la atacuri asupra spaţiului informaţional” — a afirmat Klimciuk.

Acesta a menţionat că SBU deţine informaţii potrivit cărora serviciile speciale ale Federaţiei Ruse pregătesc atacuri cibernetice de amploare înaintea şi în timpul alegerilor prezidenţiale din Ucraina.

„Serviciile ruseşti ar putea viza sistemele electronice directe ale Comisiei Electorale Centrale, dar pot ataca şi infrastructura critică, precum transportul, comunicaţiile, finanţele şi energia” — a explicat Klimciuk.

Reprezentantul SBU a dezvăluit că, în ultimul an au fost blocat aproximativ 2.000 de conturi false.

„Aproximativ 200 de site-uri de propagandă rusă au fost propuse pentru a fi sancţionate, iar anul acesta au mai existat astfel de recomandări, în cazul a 100 de site-uri care, în viitorul apropiat, vor fi blocate prin decizie a Consiliului de Securitate şi prin decret prezidenţial” — a adăugat Oleksandr Klimciuk.

adevarul.ro

Добавить комментарий