Bartolomeu s-a adresat cu ocazia comemorării Holodomorului și a spus de ce a decis să ofere autocefalie bisericii ucrainene

133abbbba2-1_895x595

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

Potrivit Patriarhului Ecumenic, Biserica din Constantinopol își aduce aminte anual în rugăciune despre victimelor Holodomorului.

„Rugându-ne pentru odihna sufletelor celor morți și pentru vindecarea acestei răni dureroase în conștiința națiunii voastre binecuvântate, le reamintim tuturor oamenilor de bunăvoința că Biserica nu tolerează nedreptatea sau orice putere care are drept scop subminarea coeziunii sociale”, a spus Bartolomeu.

De aceea, potrivit Patriarhului, a fost luata decizia de a acorda autocefalie Bisericii Ucrainene.

„Este inacceptabil ca Tronul Ecumenic … să rămână indiferent când ortodocși, precum poporul ucrainean, suferă și caută soluții la problemele bisericești care le-au chinuit de secole. Intervenim pentru că este de datoria noastră”, a spus Bartolomeu.

El a adăugat că decizia Constantinopolului se bazează „exclusiv pe baze autentic ecleziastice, universale … de dragul adevărului și a tradițiilor bisericii … întotdeauna pentru dezvoltarea trupului lui Hristos și nu pentru noi înșine și nu pentru demonstrarea puterii sau autorității în lume”.

„Aceasta mare responsabilitate a Bisericii Mamă … cu siguranță nu are limite. De aceea, așa cum am oferit autocefalia tuturor bisericilor locale, Sfântul Sinod a decis să ofere autocefalie bisericii ortodoxe din Ucraina, care să se alăture plinătății Ortodoxiei în unitate și pace interioară” – a remarcat Bartolomeu.

Lasă un răspuns