Băsescu îl critică pe Iohannis pentru anularea vizitei din Ucraina

YXNoPWUwMzhjNzZlYWUwNWY1YjNiNGY1ZDM5YTU4NTgwMTZl.thumb

Fostul președinte român, Traian Băsescu, spune că anularea vizitei lui Klaus Iohannis în Ucraina şi respingerea vizitei la Bucureşti a preşedintelui Parlamentului Ucrainei Andriy Parubiy, reprezintă o mare eroare politică, în condiţiile în care noua lege a educaţiei încă nu a fost promulgată. Băsescu a apreciat că încă era timp pentru discuţii şi negocieri la nivelul celor doi şefi de stat.

„Anularea vizitei preşedintelui Iohannis în Ucraina şi respingerea vizitei la Bucureşti a preşedintelui Parlamentului Ucrainei reprezintă o mare eroare politică, în condiţiile în care noua lege a educaţiei încă nu a fost promulgată. La limită, dar încă era timp pentru discuţii şi negocieri la nivelul celor doi şefi de stat, iar după discuţiile bilaterale, la declaraţia comună în faţa presei, preşedintele României trebuia să exprime acolo, la Kiev, punctul de vedere susţinut în discuţii şi concluziile la care s-a ajuns”, a scris Băsescu pe Facebook.

El spune că putea fi un mare succes sau un mare eşec, dar românii din Ucraina ar fi ştiut că preşedintele României i-a apărat până la capăt.

„Din păcate, anulând vizita, am părăsit bosumflaţi «câmpul de bătălie» înainte de a trage «ultimul cartuş». Eu l-aş fi tras, chiar dacă şansele de succes erau mici. Nimic nu este umilitor când aperi interesele românilor din afara frontierelor”, afirmă fostul preşedinte, care consideră că anularea vizitei ar fi fost justificată dacă preşedintele Ucrainei ar fi promulgat imediat noua lege a educaţiei.

Vă reamintim că preşedintele României Klaus Iohannis a anunţat, joi, că, în urma adoptării noii legi a învățământului din Ucraina, care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale, şi-a anulat vizita pe care o avea programată în luna octombrie în țara noastră, ceea ce i-a şi comunicat direct preşedintelui Poroşenko, pe care l-a întâlnit la Adunarea Generală a ONU. Iohannis a subliniat că amânarea unei vizite prezidenţiale este un semnal diplomatic „extrem, extrem de dur”.

Lasă un răspuns