Cetatea Hotin, inclusă într-o enciclopedie despre minunile lumii (VIDEO)

hotin (40)

Cea mai tare și mai frumoasă cetate, precum o numesc cronicarii, Hotinul, scăldat de valurile Nistrului, a fost inclusă într-o enciclopedie despre minunile lumii, realizată de proiectul VSVITI.

Cetatea Hotin este descrisă ca fiind un loc în care atmosfera este plină de istorie, chiar și atunci când este văzută doar în poze. Aici se întâlnesc două civilizații diferite — lumea creștină și cea musulmană. În enciclopedie se descrie istoria fortăreței, legenda zidurilor din piatră brută și cărămidă care au rezistat cuceririlor, dar și lista proiectelor cinematografice realitate pe teritoriul cetății.

După secole zbuciumate, în fața paraclisului construit de Ștefan cel Mare de la Hotin — una din cele mai valoroase lucrări în piatră, de factură gotică, din Moldova secolului XV, domnește o liniște. Legende despre întemeierea citadelei de la hotarul Nistrului sunt câteva la număr. Una spune că locul de construcție ar fi fost ales de un rege dac, aici fiind un loc de popas pentru negustorii ce țineau cale spre Moldova. Într-o însemnare italiană din 15 februarie 1310 se menționează Hotinul drept sediul unui episcopat catolic. Cu adevarat, cetatea Hotinului a fost construită, se zice, spre începutul secolului XV, din porunca lui Alexandru cel Bun. Stilul arhitectonic pe care-l admiram astăzi este caracteristic acelor timpuri de măreție pentru Moldova.

În anii 90 cetatea Hotin este declarată monument istoric și restaurată, fiind refăcute integral structura zidăriei și acoperișul bisericii lui Ștefan cel Mare, turnurile de veghe și podurile de acces.

86685966.w800

Добавить комментарий