Comandamentul rus a prezentat uciderea în masă a prizonierilor ucraineni drept acțiuni ale Armatei Ucrainene

29 07 2022 F 6

Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat că, chipurile, centrul de detenție din Olenivka, pe teritoriul Donbasului controlat de ruși, unde erau ținuți prizonieri de război ucraineni, a fost atacat de Forțele Armate ale Ucrainei. Potrivit rușilor, 40 de ucraineni capturați au murit, iar alți 75 au fost răniți. „În această seară, forțele de securitate ucrainene au lovit centrul de detenție de lângă Olenivka din Donbas cu rachete HIMARS, unde sunt ținuți prizonieri de război militari ucraineni, în special luptătorii din regimentul „Azov”, susține departamentul rus. Reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Federației Ruse, Igor Konașenkov, a caracterizat evenimentul drept „o provocare flagrantă menită să intimideze militarii ucraineni și să împiedice capturarea acestora”.

În același timp, surse  din Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei au comunicat ediţiei „Ukrainska pravda” că au înregistrat lovituri asupra localităţii Olenivka din partea trupelor ruse. Un alt interlocutor al publicației a relatat că zilele trecute prizonierii ucraineni au fost transferați în zona industrială, chiar în această baracă, care a fost atacată pe 29 iulie. „Era o baracă în care se aflau luptătorii regimentului „Azov”, transferați în ea cu câteva zile înainte de bombardare şi n-am putut înțelege de ce”, a spus sursa.

Fostul comandant al regimentului „Azov”, Andrii Biletskyi, a mai declarat că rușii i-au ucis pe o parte dintre prizonierii de la „Azovstal”. „Comandamentul rus a prezentat uciderea în masă a prizonierilor drept acțiuni ale armatei ucrainene. Soldații regimentului au fost transferați într-o clădire separată. Este deja evident că acesta a fost un act planificat de cu timp al unei țări pentru care conceptul de onoare de ofițer este necunoscut, și cu atât mai mult — respectarea Convențiilor de la Geneva, regulilor, legilor și obiceiurilor de război”, a scris el.

Regimentul „Azov” a anunțat o vânătoare deschisă pentru toți cei implicați în această crimă în masă.

Vom aminti că în Olenivka se află colonia nr. 120, unde sunt deținuți, în special, prizonierii de război ucraineni, capturați la Mariupol în urma unei operațiuni speciale cu aprobarea Forțelor Armate ale Ucrainei. Militarii ucraineni s-au predat conform ordinului comandamentului și ar fi trebuit să fie schimbaţi, dar partea rusă amână predarea lor și declară despre „procese” demonstrative împotriva lor. Există și date despre torturarea prizonierilor de război ucraineni.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий