Cu steaua limbii materne la căpătâi…

29 10 2020 LC ROTARU 1

In memoriam

S-a împlinit un an de la trecerea în nemurire a profesoarei de română de la Şcoala de cultură generală de gradele I-II din Stroieşti, metodistei Ludmila Rotaru. Un accident tragic a curmat o viaţă luminoasă, trăită întru prosperarea spirituală prin cuvântul matern. Ludmila Rotaru a fost o adevărată profesoară de română, activitatea căreia nu începea şi se termina la şcoală, în sălile de clasă. A ţinut la tradiţiile populare şi a creat un grup vocal, care a scos în lume cântecele strămoşeşti de la Stroieşti, a evoluat în cadrul Corului „Dragoş Vodă” al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, s-a evidenţiat şi ca membră activă a Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina. Ludmila Rotaru şi-a asumat răspunderea şi a scris o carte despre satul său natal Stroieşti de lângă Noua Suliţă, depunând eforturi şi pentru înfrăţirea lui cu o localitate cu acelaşi nume din România.

Se spune că nu există om care nu poate fi înlocuit, însă fiecare om este unic în felul său. Ludmila Rotaru rămâne în memoria foştilor săi elevi şi colegi de breaslă senină,  cu chipul luminat de cuvântul matern. Îşi doarme somnul de veci alături de soţul – profesorul de română şi poetul Grigore Petrescu-Rotaru. Ei s-au logodit încă în anii studenţiei, la Universitatea din Cernăuţi. Iar versurile pe care dascălul şi poetul Grigore Rotaru le considera ca un testament, au devenit şi ultima dorinţă a soţiei sale Ludmila:

„Ne-am luat deschis, în faţa lumii,

Dragostea şi vremea ne-au fost naşi

Şi-am jurat că, până-a trece-n lume,

Să lăsăm românilor urmaşi.

…………………………………………………….

Apa Styxului dacă oi trece,

N-oi lua cu mine vreun avut,

Doar atâta vreau: prin ţărna rece

Limba Mioriţei s-o aud”.

***

În memoria Ludmilei Rotaru, la mormântul ei din cimitirul din Stroieşti a fost oficiat un parastas, la care au participat, alături de rudele îndurerate, cadre didactice de la şcoala din localitate, de la Cabinetul metodic şi de la Secţia raională de învăţământ, precum şi de la Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina.  Ludmila Rotaru serveşte drept exemplu pentru tinerii profesori de română din ţinutul nostru.

Fie-i veşnică amintirea!

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий