Cernăuţi: simfonie arhitectonică

29 10 2020 LC CERNAUTI 1

Hotelul cu turn

Una dintre cele mai frumoase podoabe din Piaţa Filarmonicii din Cernăuţi este clădirea fostului hotel „Bristol”. În anul 1904 oamenii de afaceri Josef Landau şi Max Maisner au cumpărat un lot de pământ în centrul oraşului pentru a construi pe el un hotel cu mai multe etaje. Aşa a apărut hotelul cu patru etaje şi cu turn stilizat – „Bristol”, care a devenit dominanta arhitectonică a pieţei.

Hotelul „Bristol”, considerat unul dintre cele mai frumoase în Cernăuţi, a fost dat în exploatare la 31 iulie 1906. În acelaşi an, la dorinţa proprietarilor, au mai fost construite încă trei balcoane suplimentare, care înfrumuseţează edificiul. De obicei, aici se opreau cei mai bogaţi oaspeţi ai Cernăuţiului.

Edificiul a fost construit în stilul rafinat al secesiunii, la modă în acea vreme. Faţada care dă în piaţă este încununată de un atic cu inscripţia „Bristol”.

În anul 1940, după instaurarea puterii sovietice, edificiul, evaluat în suma de 4 milioane lei, a fost naţionalizat şi folosit în diferite scopuri. Din 1948, după reconstrucţie, el a devenit cămin pentru studenţii Universităţii de Medicină.

În anul 2008, cu prilejul jubileului de 600 de ani ai Cernăuţiului, s-a găsit un investitor, care planifica să-i dea acestui edificiu sclipirea de altă dată. Însă această idee nici până acum n-a fost realizată.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий