Curtea Constituțională din Republica Moldova a dat undă verde pentru Limba Română în Constituție (VIDEO)

15339895

Curtea Constituțională din Republica Moldova s-a pronunțat marți, 31 octombrie, asupra solicitării unui grup de deputați, dând aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituție, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”.

Astfel, potrivit magistraților Înaltei Curți, acest proiect este unul tehnic și vine să implementeze hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, prin care a stabilit că Declarația de Independență face corp comun cu textul Constituției și prevederile acesteia prevalează asupra textului Constituției.

„Având în vedere cele menționate, Curtea Constituțională reține că proiectul de lege, fiind elaborat în scopul executării hotărârii din 5 decembrie 2013 nu conține inexactități și urmează a fi prezentată Parlamentului pentru adoptare”, a  declarat președintele Curții Constituționale, Tudor Panțâru.

După ce judecătorii de la Curtea Constituțională din Moldova s-au pronunțat, deputatul PLDM, Tudor Deliu a declarat: „Astăzi a fost făcut un prim pas, stabilirea unui adevăr istoric. Cetățenii din Republica Moldova vorbesc limba română”. Fiind întrebat dacă se vor găsi 67 de voturi în Parlament pentru a modifica art.13 din Constituție, Deliu a declarat: „Păi ei reprezintă cetățenii Republicii Moldova. Știu mulți deputați din toate partidele care susțin că limba vorbită e limba română”.

„Hotărârea din 2013 trebuie să fie executată. Astăzi a fost făcut un prim pas privind restabilirea adevărului istoric. Credem că cei care astăzi reprezinta poporul vor vota pentru acest proiect. Avem nevoie de 68 de voturi”, a spus Tudor Deliu, deputatul din fracțiunea PLDM.

Video: realitatea.md

Lasă un răspuns