De la bordel la secția raională…. Curiozități despre raionul Vijnița

24b17b0c905f

Clădirea legendară a secţiei raionale de Interne de pe strada Şuhevici din Vijniţa, în vremurile administrației românești a servit drept un bordel, iar mai târziu a fost amenajată ca restaurant.

Din cătunul Gnatişin, din Vaşcăuţi îşi au originile cei doi guvernatori Gnatişini în părţile opuse ale globului – Canada şi Bucovina.

Dendroparcul din Beregomet, fondat de Nicolae Vasilko în 1890, în ciuda stării sale de avarie, este un monument unic al artei livezilor şi parcurilor. Pe un hectar creşte până la 54 de specii de arbori şi arbuşti. Perlele parcului – doi copaci din specia Pseudolarix amabilis, care cresc doar în delta râului Ianţzî din China. Acesta este singurul loc în Ucraina, unde cresc aceste exotice. Alte exponate unice naturale – trei copaci japonezi Ginkgo biloba, tisa, arborele de camfor, cucuta canadiană, arborele de lalea.

Parcul Naţional natural din Vijniţa – singurul loc în Carpaţii Ucraineni, unde cresc toate cele trei tipuri cunoscute de ferigi – spinoase, lanceolate şi Brown.

În staţiunea pentru mame şi copii „Zeleni pagrobî”, puteţi găsi o cărare ce duce în jos, la râu, pe malul căruia se află un loc asemănător cu o mică piscină, formată prin infiltrarea rocilor de apă a fluviului rapid Vjenka. Este un loc sfânt pentru evrei – fosta baie-mikva în aer liber, ce are legătură cu numele mentorului spiritual al evreilor Baal Şev Tova. Conform legendei, apa din mikva are proprietăţi miraculoase. Cu toate acestea, pentru a primi binecuvântare, trebuie să te scalzi în ea dezbrăcat. Dacă se vor spăla aici vasele, ele vor deveni cuşer. Analogi băii-mikva în Ucraina nu sunt.

Добавить комментарий