De la Crăciun la Iordan ninge cu flori dalbe…

DSC_0023

 

La Cernăuți, pe teritoriul Muzeului de arhitectură populară și a traiului sub cerul liber, s-a desfășurat ediția a treisprezecea a Festivalului obiceiurilor calendaristice de iarnă „De la Crăciun la Iordan”.

Festivalul a concis cu sărbătoarea Botezului Domnului și la biserica din lemn Sfântul Nicolae de pe teritoriul muzeului, unde s-au adunat toți colindătorii, a fost sfințită apa. Cu această slujbă divină a și început festivalul. În curtea caselor din diferite zone etnografice ale regiunii noastre au evoluat participanții la festival, înainte de a urca pe scena mare.

Unii dintre cei mai mici participanți ai Festivalului au fost colindătorii din Boian, care au demonstrat și jocul căiuților. Ca întotdeauna, i-au impresionat de  spectatori și „căiuții” din Horbova. I-am admirat împreună cu Mykola Șkriblerak, directorul Centrului metodic de cultură din Bucovina.

–La festival participă douăzeci de colective din diferite zone etnografice ale regiunii – și ucrainene, și românești, inclusiv din partea basarabeană. Este prezentat o bună parte din repertoriul autentic al sărbătorilor de iarnă. Despre colectivul din Horbova pot spune că nu întâmplător el a ocupat primul loc la Malanka-fest din anul curent, la secțiunea mălanca tradițională și a fost invitat să participe la un festival asemănător din Slovenia. Artiștii amatori din Horbova eu evoluat cu succes și la Kiev, chiar pe scena teatrului de Operă și Balet. Este rezultatul muncii lucrătorilor culturii din această localitate. Ei nu muncesc la Casa de cultură, ei, pur și simplu, trăiesc acolo, s-a exprimat în mod metaforic Mykola Șkribleak.

Doamna Maria Buzduga, conducătoare artistică la Casa de cultură din Horbova, lucrătoare emerită a culturii din Ucraina, a relatat că Horbova trăiește de-o lună în atmosfera feericilor sărbători de iarnă:

–Exact cu o lună în urmă am început pregătirile pentru sărbătorile de iarnă. Ne-a încurajat și mai mult vestea că vom pleca în Slovenia cu mălanca noastră tradițională. Zilele acestea trebuia să plecăm în Bulgaria, dar planurile s-au schimbat. Îi vom încânta cu mălanca noastră românească pe spectatorii din Slovenia.

De la Crăciun la Iordan ninge cu flori dalbe…

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 DSC_0025DSC_0032 DSC_0028

Lasă un răspuns