Umorul întotdeauna  actual al lui Emil Ianuș

19 07 2021 LC SCHIPOR 1

Deși nu ne-am văzut de ceva vreme cu binecunoscutul poet și epigramist din Horodnicul de Sus, judeţul Suceava, Emil Ianuș, totuși facem schimb de cărți.  De data asta, la avocatul și sculptorul Emil Ianuș a poposit dl Laurențiu Dragomir din București. Se ştie că Emil Ianuş a sculptat în lemn și chipul poetului crăsnean  Ilie Motrescu. Acest basorelief se află acum la expoziția de la Muzeul Național al Literaturii Române din București, dedicată poetului. Atunci când dl Laurențiu Dragomir, directorul App Protecția Patrimoniului din București a intrat în posesia basoreliefului de care vorbeam, dl Emil Ianuș n-a uitat să-i transmită și o carte pentru mine. Este o nouă carte de epigrame – „Vine dinspre munți drezina cu umor din Bucovina”.

Așadar ce prezintă noua carte a cunoscutului, poet și epigramist bucovinean? Majoritatea  epigramelor incluse în carte au fost publicate în cotidianul „Crai Nou” din Suceava, în perioada iulie 2018 — iulie 2019. Cartea a văzut lumina tiparului la Editura Accent Print din Suceava în 2020.

19 07 2021 LC SCHIPOR 2

Volumul, care cuprinde circa 8067 de epigrame și câteva madrigale, începe,  ca oricare carte,  cu o prefață, semnată de Octavian Nestor. Printre epigrame găsim desene cu caracter umoristic. Autorul scrie epigrame pe diferite teme: politice, rurale, anotimpurilor, viciilor omenești,  familiale, cotidiene… Să luăm de exemplu epigramele pe teme de familie. Cititorii vor găsi în cartea de față zeci de titluri ale acestor epigrame, așa ca : „Păcăleală familiară”, „Unui soț norocos”, „Farmecul căsătoriei”, „Secretul căsniciei”, „Unui proaspăt însurat”, „Soacrei model”, „Nora către soacră”, „Unui ginere sponsorizat” ș.a. Tema politică la epigramistul Emil Ianuș este prezentă prin zeci de epigrame,  cităm doar câteva : „Compătimire guvernamentală”, „Unui politician total”, „Unui parlamentar penal”, „Spor parlamentar”, „Deghizare politică” ș.a. Se încheie cartea cu câteva madrigale dedicate rapsodului horodnicean,  Silvestru Lungoci, Tezaurului României, sportivei Simona Halep, lui Ștefan cel Mare. Pe aceasta din urmă aș vrea să o citez :

Dac-a Putnei veșnicie

Azi ni-i piatră de hotar,

Ștefan a făcut să fie

Spadă, cruce și altar !

Felicitări autorului pentru umorul său fin și adevărat, pentru faptul că scrie, publică, sculptează și ne bucură cu creațiile sale mai în fiecare an. Fie ca pana  să-i fie mereu inspirată, Muza mereu prezentă, iar talentul să nu-l părăsească niciodată pe neobositul domn Emil Ianuș. Vă așteptăm cu noi creații Maestre ! Succese și Doamne ajută!

Eleonora SCHIPOR

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий