Der Spiegel: Țări ca Ucraina, România, Bulgaria, Polonia, Letonia și Croația pot pierde peste 20% din populația lor activă până în 2045

73.thumb

Lipsa forţei de muncă şi scăderea populaţiei din multe state ale Europei de Sud-Est îmbracă forme tot mai drastice – reiese din cercetările efectuate de Institutul vienez pentru studii economice internaţionale – WIIW, scrie Der Spiegel, citat de Rador.

Se estimează că ţări ca Bulgaria, Letonia, România, Polonia, Croaţia şi Ucraina pot pierde până în 2045 peste 20% din populaţia lor activă. Potrivit expertului WIIW Richard Grieveson referitor la prognoza dintre 2019 – 2021, „în vremuri de pace aşa ceva încă nu s-a întâmplat”.

Foarte multe întreprinderi din Ungaria se plâng de lipsa forţei de muncă. Oricum, ţara puternic dependentă de export care a avut în anii trecuţi, împreună cu Polonia, o foarte bună rată de creştere economică, se îndreaptă către un foarte puternic regres – a spus Grieveson. Motivul constă între altele în slaba cerere din partea Germaniei şi Chinei – apreciază WIIW.

Potrivit estimărilor WIIW economiile naţionale cu cea mai mare creştere vor fi Kosovo, Albania şi Republica Moldova. În pofida creşterii preţului la ţiţei Rusia va rămâne din cauza problemelor sale structurale şi a sancţiunilor economice codaşă în privinţa creşterii economice.

Lasă un răspuns