Dragoş Olaru distins cu medalia „Bucovina recunoscătoare”

9 10 2021 DRAGOS 1

Dragoş Olaru este un nume binecunoscut şi apreciat de către cercetătorii actuali, care studiază istoria Bucovinei. Din tinereţe şi până la pensionare el a fost angajatul Arhivei regionale de stat din Cernăuţi. În cazul lui Dragoş Olaru avem funcţionarul care îşi dădea seama de valoarea documentelor de pe care „ştergea colbul uitării”. Cu pasiunea şi cu dragostea pe care le manifesta faţă de istoria neamului său românesc, faţă de zbuciumata istorie a meleagului său natal, arhivistul Dragoş Olaru apărea tot mai îndrăzneţ în paginile publicaţiilor din Cernăuţi şi Chişinău, apoi şi din România cu articole scrise în baza unor date mai puţin cunoscute, dar găsite de el în fondurile instituţiei la care era angajat.

La finele anului trecut Dragoş Olaru a adunat articolele, studiile şi memoriile sale, scrise în perioada 1982-2020, într-un volum foarte solid cu titlul „Mesaje din trecut (Istoria în lumină, speranţă şi leac)”. În prefaţa la acest volum al lui Dragoş Olaru criticul literar, Ştefan Broască, remarcă: „Avem şansa pe care ne-o oferă autorul cărţii să luăm cunoştinţă de un număr foarte mare de documente, scrisori ale unor mari personalităţi istorice ale neamului nu doar din Bucovina, ci şi din alte provincii româneşti, rapoarte, fotografii şi alte mărturii, pe care domnia sa le-a cercetat şi le-a valorificat de-a lungul carierei sale arhivistice, cu multă dragoste, migală şi acribie, nefiind însă disponibil de ale da publicităţii (în mare parte) mai devreme, din varii motive, ceea ce nu înseamnă că valoarea lor ar avea ceva de pierdut, ba din contra”.

9 10 2021 DRAGOS 2

„Mesajele din trecut” ale lui Dragoş Olaru au fost deja apreciate în întregul spaţiu bucovinean. Iar zilele acestea, cu prilejul jubileului său, fostului arhivist Dragoş Olaru  i s-a înmânat distincţia „Bucovina recunoscătoare”, distincţie de care s-au învrednicit  puţin români din regiune. Felicitările noastre.

9 10 2021 DRAGOS 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий