Elena MIHAI: „Conducerea raionului ne-a asigurat că nu va fi închisă nici o bibliotecă”

Screenshot_2

În raioanele regiunii funcționează rețelele centralizate de biblioteci. În anul 1992 o astfel de rețea a fost creată și în raionul Herța. Este și rodul eforturilor depuse de doamna Elena Mihai, actualmente directoarea acestei rețele. Funcționarea rețelei de biblioteci este asigurată de stat, însă odată cu crearea Comunităților Teritorial Unite această sarcină și-o asumă comunitățile. Din momentul de față avem exemple când din lipsă de bani Consiliul comunității decide să „închidă temporar” bibliotecile. În raionul Herța, dimpotrivă, bibliotecile funcționează, iar în rândurile bibliotecarilor sunt multe cadre tinere. Este vorba de un oarecare „fenomen herțean”? La această întrebare a noastră Elena Mihai, directoarea rețelei centralizate de biblioteci în raionul Herța, ne-a dat următoarea explicație:

– În anul 2020 vor avea loc și la noi unele reduceri, dar neînsemnate. În decursul anului care se încheie am avut mai multe discuții cu conducerea raionului, care ne-a asigurat că nici o bibliotecă sătească nu va fi închisă. Avem și un exemplu pozitiv. La Târnauca, sat mare și întins, funcționează chiar două biblioteci – așa cum prevede legea: câte o bibliotecă la 3 kilometri distanță.

În raionul nostru procesul de descentralizare continuă, până în prezent au fost create doar două Comunități Teritorial Unite – Herța și Ostrița. Evident că de finanțarea bibliotecilor de pe teritoriul lor se ocupă comunitățile și nu se alocă bani din Bugetul raional. În cazul dat totul depinde de felul cum autoritățile locale înțeleg rolul culturii. Menținerea instituțiilor de cultură trebuie să fie o prioritate, căci odată ce este închisă o bibliotecă, chiar temporar, pe urmă este foarte greu s-o deschizi.

Toate aceste probleme se pot rezolva omenește. Menținerea locurilor de muncă este foarte importantă, căci nu toți pleacă la câștig peste hotare. Și majoritatea bibliotecarilor noștri sunt legați sufletește de locul lor de muncă și își fac cinstit datoria. Să sperăm că problemele culturii nu vor fi lăsate într-o parte, iar conducătorii raionului se vor ține de cuvânt.

Добавить комментарий