Expert ucrainean: Ucraina se opune federalizării Moldovei și este împotriva unei „autonomii lărgite”

_filipenko_super_771x517

Ucraina se opune federalizării Republicii Moldova, este împotriva oricărei „autonomii lărgite” pentru regiunea transnistreană a Moldovei, se împotrivește prezenței trupelor ruse în regiune. În general, Ucraina se opune impunerii pentru Republica Moldova a unui model avantajos pentru Rusia, inclusiv din considerentul că acest model îi poate fi impus ulterior Ucrainei. Declarații în acest sens au fost făcute de Artem Filipenko, directorul Departamentului pentru regiunea Dunăre și Marea Neagră din cadrul Institutului Național pentru Studii Strategice al Ucrainei, în cadrul unui interviu, pentru epochtimes-romania.com, transmite Libertatea Cuvântului.

Din păcate, spune Artem Filipenko, astăzi nu există o poziție clară formulată de Ucraina privind Transnistria. Există doar o oarecare poziție comună – soluționarea ar trebui să aibă loc reieșind din respectarea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova în frontierele sale legale, declarate în anul 1991.

„Conform Doctrinei militare actualizate a Ucrainei, contingentul militar rus de pe teritoriul Transnistriei reprezintă una dintre amenințările militare reale. Prin urmare, retragerea trupelor ruse și a armamentului din regiunea transnistreană este principala premisă pentru soluționarea conflictului transnistrean. Următorul pas ar trebui să îl constituie schimbarea formatului misiunii de menținere a păcii de la militar la polițienesc, sub auspiciile ONU”, susține Artem Filipenko.

El mai spune că ar fi oportună cunoașterea poziției Chișinăului în ceea ce privește algoritmul pașilor și „foaia de parcurs” pentru democratizarea regiunii, reintegrarea economică a acesteia etc.

Expertul mai spune că participarea voluntarilor din cadrul Autoapărării Naționale Ucrainene (UNA-UNSO) în acțiunile militare de partea separatiștilor transnistreni este o pagină neagră în relațiile dintre Ucraina și Moldova.

„Aici, cred că în multe privințe au funcționat stereotipurile românofobe din epoca sovietică și propaganda rusă”, a declarat Artem Filipenko.

Lasă un răspuns