Frank-Walter Steinmeier: „În memoria nemţilor evenimentele Holocaustului de pe teritoriul Ucrainei încă nu ocupă locul pe care ar trebui să-l ocupe”

7 10 2021 INFO 1

Preşedintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că pentru el a fost foarte important să fie prezent la acţiunile consacrate împlinirii a 80 de ani de la tragedia de la Babin Iar. El şi-a început cuvântarea cu un fragment din poezia lui Evgheni Evtuşenko „Babii Iar”. „Pentru un neamţ, pentru Preşedintele federal al Germaniei să fie aici, la Babii Iar, este foarte greu, în acelaşi timp eu sunt mulţumit că astăzi sunt aici”, a accentuat politicianul.  Potrivit lui, în memoria nemţilor evenimentele Holocaustului de pe teritoriul Ucrainei încă nu ocupă locul pe care ar trebui să-l ocupe. „De la Kiev, Odesa, Berdicev, Cernăuţi, Mizoce şi din alte locuri. Cine în ţara mea, Germania, ştie astăzi despre acest Holocaust? Cine ştie numele acestea îmbibate cu sânge? Toate acestea nu au locul lor în amintirile noastre. Ucraina pare destul de pală pe harta memoriei noastre, foarte schematic reprezentată. De aceea pentru mine este foarte important să fiu astăzi aici”, a subliniat Steinmeier.

Preşedintele Germaniei a subliniat, că îşi apleacă capul cu profundă durere şi totodată încearcă o profundă mulţumire pentru conciliere.  „Concilierea nu este ceea ce putem cere. Ea poate fi numai dăruită. Cu atât mai mult că simt o mulţumire pentru parteneriatul strâns, care uneşte astăzi ţările noastre. Cu atât mai mult că simt o mulţumire pentru bazele comune pe care le împărtăşim: dreptul internaţional şi demnitatea omului, libertatea popoarelor în autodeterminarea lor politică şi integritatea teritorială, Europa paşnică şi în siguranţă”, a specificat Preşedintele german.

Ukrinform precizează că la 6 octombrie pe teritoriul Rezervaţiei naţionale istorico-memoriale „Babii Iar” din Kiev au avut loc manifestări, consacrate împlinirii a 80 de ani de la această tragedie. La ele au participat preşedinţii Ucrainei, Israelului şi Germaniei, alţi oaspeţi străini.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий