Istoricul zilei: 22 martie — Apa – cea mai mare bogăție naturală

22 03 2020 LC site APA

În fiecare an, la 22 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Apei.

Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992.  Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop atragerea atenției opiniei publice asupra problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apei, evidențiind  rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

Resursele de apă şi gama de servicii pe care le furnizează susţin creşterea economică, reducerea sărăciei şi durabilitatea mediului. De la securitatea alimentară şi energetică până la sănătatea umană şi a mediului, apa contribuie la îmbunătăţirea bunăstării sociale.

Apa este un element central în cultura şi religia tuturor civilizaţiilor, fiind, de-a lungul secolelor un element esenţial al dezvoltării societăţii. Tradiţiile culturale şi valorile sociale determină modalitatea în care oamenii percep şi gestionează apa în diferite regiuni ale lumii.

Apa este esenţială pentru sănătate. Organismul uman poate rezista câteva săptămâni fără mâncare, însă doar câteva zile fără apă. Apa este esenţială pentru supravieţuirea noastră. Spălarea regulată a mâinilor este, de exemplu, unul dintre cele mai bune moduri de a evita îmbolnăvirea şi de a preveni răspândirea virușilor.
Corpul uman, în medie, este alcătuit din 50-65 la sută din apă. În fiecare zi, fiecare persoană are nevoie de acces la apă pentru băut, gătit şi igienă personală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă 7,5 litri pe cap de locuitor pe zi pentru a îndeplini cerinţele minime ale oamenilor. O cantitate de aproximativ 20 de litri pe cap de locuitor pe zi va asigura nevoile de igienă personală şi calitatea sanitară a produselor alimentare de bază.
În pofida realizărilor impresionante din ultimul deceniu, milioane de oameni încă nu au acces la surse sigure de apă potabilă şi miliarde de persoane nu au acces la facilităţi privind salubritatea. De resursele de apă depinde funcţionarea ecosistemelor şi circuitul apei este esenţial pentru realizarea gestionării durabile a acestora.

Fiecare produs fabricat are nevoie de apă. Unele industrii consumă mai multă apă decât altele. Spre exemplu, pentru a produce o coală de hârtie, sunt necesari 10 litri de apă, iar pentru fabricarea a 500 grame de plastic  e nevoie de 91 litri de apă. Se estimează că cererea de apă globală pentru procesul de fabricaţie din industrie să crească din anul 2000 până în anul 2050 cu 400 la sută, ceea ce reprezintă foarte mult comparativ cu alte sectoare economice.

Apa şi energia sunt într-o strânsă legătură, deoarece este nevoie de apă pentru a genera energie, iar energia este necesară pentru a furniza apă.

Potrivit Comisiei Economice Europene a ONU,  statul, resursele de apă ale căruia nu depășesc 1,5 mii metri cubi de apă pe an pe cap de locuitor,  este considerat că nu are resurse de apă suficiente. După resursele de apă, accesibile de a fi folosite în Ucraina în anii cu precipitații normale, la un om revin câte 1,09 mii metri cubi de apă, iar în anii secetoși – 0,62 mii metri cubi de apă. De rețeaua centralizată de asigurare cu apă se folosesc circa 65 la sută din numărul cetățenilor ucraineni. Din apa din fântâni se folosesc 11 milioane de cetățeni ucraineni. Datele oficiale atestă că apa din 1,8 milioane fântâni este poluată.

Schimbările climatice, cererea tot mai mare de resurse de apă din agricultură, industrie, precum şi poluarea în creştere în multe domenii duc la accelerarea apariţiei unei crize de apă care poate fi abordată şi rezolvată doar prin politici şi planificare globală .

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий